DomovMediji

DHL odprl nov terminal

DHL je na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana odprl nov operacijski terminal, kjer se bodo odslej na skupni lokaciji odvijale aktivnosti dveh DHL-ovih enot v Sloveniji. To je prvi objekt poslovno-logistične cone, t.i. Airport Citija, ki ga na območju ob letališču načrtuje Aerodrom Ljubljana.

Po novem bo DHL na letališču opravljal aktivnosti dveh svojih enot v Sloveniji: manipulacijo, sortiranje in carinjenje DHL-ovih ekspresnih pošiljk v okviru Express divizije in zbirniških cestnih pošiljk v okviru Freight divizije. Centralizacija poteka tudi v drugih evropskih DHL-ovih logističnih centrih, saj ta omogoča optimizacijo procesov in s tem skrajšuje čas dostave. Z izboljšavami procesov v novem terminalu bodo izpopolnili svojo storitev EXPRESS 12:00, ki nudi dostavo pošiljk do 12. ure po vseh večjih mestih po svetu, in EXPRESS 9:00, ki nudi dostavo pošiljk do 9. ure zjutraj.

Novi terminal je prvi objekt nastajajoče poslovno-logistične cone, t.i. Airport Cityja. Z načrtovanim letališkim mestom želi Aerodrom Ljubljana osrednje slovensko letališče razviti v prometni terminal, ki bo logistična, poslovna in gospodarska cona v pravem pomenu besede - stična točka cestnih, železniških in zračnih poti. Letališče bo mesto, kjer se bodo opravljale različne naloge pretovarjanja blaga na različna prometna sredstva, namenjeno bo skladiščenju blaga in drugim logističnim potrebam v procesu premeščanja blaga. DHL-ova dejavnost na letališču je korak naprej k uresničevanju enega temeljnih ciljev razvoja Aerodroma Ljubljana, to je povečati obseg tovornega prometa.

Objekt DHL je nastal v partnerstvu med podjetji iz skupine GH Holding in Aerodromom Ljubljana. Aerodrom Ljubljana je vložil zemljišče in komunalno infrastrukturo v vrednosti 0,6 mio evrov, 2,5 mio evrov pa je investiral Intering Holding, d.o.o. Izvajalec gradbenih del več kot 2000 m2 skladiščnih površin, namenjenih procesiranju pošiljk in 700 m2 pisarniških površin je bilo podjetje SGP Pomgrad iz Murske Sobote. Gradnja je trajala pet mesecev, začela se je konec aprila in končala konec avgusta letos.

Zg. Brnik, 17. oktober 2007