DomovMediji

Uvedli smo spletno prijavo na let

Spletna prijava na let je storitev, s katero Aerodrom Ljubljana potnikom na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana omogoča več izbire pri urejanju formalnosti pred odhodom letala. So med prvimi letališči v Evropi, ki potnikom omogočajo prijavo na let prek spleta. Pričakujejo, da bo storitev v enem letu uporabilo približno 300.000 potnikov.

Spletna prijava na let oziroma web check in je tehnološko napredna rešitev, ki omogoča prijavo na let preko vsakega računalnika, ki ima povezavo z internetom. S preprosto uporabo aplikacije na spletni strani www.lju-airport.si se potniki lahko na let prijavijo še pred prihodom na letališče. S tem se lahko izognejo čakanju v vrsti pred prijavnim okencem in prihranijo čas.

Potniki se preko interneta lahko na let prijavijo od 24 ur do 60 minut pred napovedanim časom odhoda letala. S klikom na promocijski gumb na spletni strani se najprej seznanijo s potekom prijave, omejitvami in pogoji. Nato morajo vnesti svoje podatke, izbrati sedež na letalu in si nato natisniti vstopni kupon za let. Na spodnjem delu  kupona se nahaja posebna črtna koda, na podlagi katere se lahko vkrcajo na letalo. Potniki, ki želijo registrirati tudi prtljago, se morajo na letališču zglasiti na »drop off« okencu (označeno z B1), kjer na podlagi že natisnjenega kupona registrirajo in oddajo še prtljago.

Spletna prijava na let je možna za neposredne lete rednih linijskih prevoznikov, na tak način pa se ni mogoče prijaviti za nadaljevalne, čarterske in nizkocenovne lete (potniki, ki potujejo z easyJetom se lahko na let prijavijo na naslovu http://www.easyjet.com/en/book/index.asp). Konec februarja se bo prek spleta mogoče prijaviti tudi na nadaljevalne lete in lete v Veliko Britanijo, ki jih aplikacija za zdaj še ne omogoča.

Spletna prijava na let pa ni edina tehnološka novost na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Od sredine decembra je v glavnem potniškem terminalu in v novem Centru splošnega letalstva nameščena brezplačna WiFi medmrežna povezava. Povezava Airport Public je odprtega tipa, kar pomeni, da za njeno vzpostavitev ni potrebna uporaba ključev ali varnostnih nastavitev na napravi, ki se priključuje v omrežje.

Zg. Brnik, 14. januar 2008