DomovMediji

Nova letalska povezava z Barcelono

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana je prvič pristalo letalo španskega nizkostroškovnega prevoznika Clickair. Polletje smo na Aerodromu Ljubljana, kjer z letališčem upravljamo, zaključili s 15,8 odstotkov več potniki kot v enakem obdobju lani.

Clickair bo na barcelonsko letališče El Prat predvidoma letel vsak ponedeljek in petek vse do 15. septembra. Enosmerne vozovnice so trenutno potnikom na voljo po ceni od 55 evrov naprej, vključno z vsemi pristojbinami. Rezervirajo jih lahko na spletni strani www.clickair.com ali preko turističnih agencij. Povpraševanje po povezavah z Iberskim polotokom je veliko, zato v Aerodromu Ljubljana verjamemo, da bo polnjenje letal dobro. Z rezervacijami letalskih sedežev so zadovoljni tudi pri Clickairu. Načrtuje se, da bo z novim prevoznikom med Ljubljano in Barcelono čez poletje potovalo približno 7.000 potnikov.
Clickair velja za najbolj točno letalsko družba v Evropi. Ustanovljena je bila pred dvema letoma, v njeni floti pa je 24 letal Airbus A-320, ki trenutno letijo na petdeset destinacij v Španiji, na britanskem otočju, Srednji Evropi, Severni Afriki in na Bližnjem Vzhodu. V lanskem letu so prepeljali 4.5 milijona potnikov, letos naj bi jih bilo že več kot sedem milijonov.
Španski prevoznik je enajsta redna letalska družba (od tega sta dve nizkostroškovni), ki tvori mrežo neposrednih povezav z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana. Brnik je redno povezan z 31 mesti po celi Evropi. Med njimi so vsa večja evropska vozlišča, največ potnikov pa potuje na linijah London, Pariz in Frankfurt. Redne lete dopolnjuje pestra ponudba čarterskih letov, ki jih bo čez poletje 26. Pri izbiri čarterskih letov se potniki najpogosteje odločajo za grške otoke, Egipt, Djerbo, zanimiva letošnja novost v poletni ponudbi pa je Ibiza.
Podatki o oskrbljenih potnikih kažejo, da je promet na letališču v prvem polletju rasel nad pričakovanji. Oskrbeli smo približno 16 odstotkov več potnikov in dobrih pet odstotkov več letal. Skokovito rast smo zabeležili v segmentu splošnega letalstva, kjer je bilo potnikov kar za 64 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, kar gre pripisati predvsem pravkar zaključenemu predsedovanju Slovenije Evropski uniji.

Zgornji Brnik, 04. julij 2008