DomovMediji

Projekt Diaspora

Od 08. do 13. decembra v prostorih potniškega terminala poteka projekt Diaspora. Skupaj z Zavodom Maska smo pripravili serijo kratkih video razglednic letališča in sodobnih nomadov ter zvočnih posnetkov.

Gre za multimedijski projekt, ki  preko našega internega ozvočenja in plazma ekranov opozarja na problematiko beguncev, selitve narodov in vlogo letališča kot prostora migracije.
Delo pripada seriji multimedijskih projektov o migracijah, ki jih umetnika Irena Pivka in Brane Zorman pripravljata že od leta 2002.

Termin diaspora se nanaša na vsako skupino prebivalstva s skupno etnično identiteto, ki je bila prisiljena zapustiti ali je prostovoljno zapustila svoje naseljeno ozemlje in začela prebivati na področjih, ki so pogosto daleč stran. To je nasprotno nomadskemu življenjskemu stilu. Kulturni razvoj diaspore pogosto privzame drugačno smer v primerjavi s prebivalstvom v izvornem kraju naselitve in se med ločenimi skupnostmi ponavadi razlikuje v kulturi, tradiciji in drugih dejavnikih.

Video posnetki so bili narejeni v Berlinu, Sarajevu, Hongkongu in na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Avdio napovedniki so izseki splošnih terminov o diaspori. Avtorja sta uporabila tudi mnenje pripadnika lokalne skupnosti in državne institucije.

Zg. Brnik, 08. december