DomovMediji

Minister za promet obiskal Aerodrom Ljubljana

Novi minister za promet, dr. Patrick Vlačič je danes skupaj z državnim sekretarjem dr. Igorjem Jakominom in vodjo kabineta Rokom Cernošijo obiskal Aerodrom Ljubljana. S predsednikom uprave Aerodroma, Zmagom Skobirjem, so govorili predvsem o razvojnih projektih letališča in o nekaterih odprtih vprašanjih med državo in letališčem.

Beseda je stekla o projektih razvoja letališke infrastrukture, med katerimi so izpostavili povečanje letališke ploščadi in obnovo letališke steze, ki naj bi se začela v letošnjem letu, ter gradnjo novega terminala, katere začetek bodo najverjetneje zamaknili v leto 2010. Predsednik uprave je predstavil poslovno-logistično cono, ki bo zrasla na severni strani letališča in bo vključevala hotelske in gostinske zmogljivosti, poslovne objekte, objekte za hangariranje in vzdrževanje ter skladišča. Najdlje so se sogovorniki zaustavili ob načrtovanem multimodalnem logističnem centru, ki naj bi na območju letališča v naslednjih 15 letih združil vse vrste prometa: letalski, cestni, železniški in preko njega posredno tudi morski. Pogoj za to je železniška povezava z letališčem, študija za izvedbo tega projekta, ki bo tudi podlaga za državni prostorski načrt, pa je v pripravi. Minister se je seznanil še z načrti in možnostmi za razvoj portoroškega letališča, kjer Aerodrom Ljubljana med petimi družbeniki poseduje največji delež.

Na koncu so spregovorili o nekaterih odprtih vprašanjih med državo in letališčem, med katerimi je najbolj pereče razmerje med zemljišči, ki so v lasti države in infrastrukturnimi objekti v lasti delniške družbe Aerodrom Ljubljana.

Brnik, 16. januar 2009