DomovMediji

Na letališču izvedli vajo letalske nesreče

Na gasilskem vadbišču na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana je bila v organizaciji podjetja Aerodrom Ljubljana danes zjutraj izvedena vaja Nesreča letala CRJ 200. Namen vaje je bil interni preizkus poklicnih in pomožnih gasilcev ter ostalih letaliških služb, ki so vključene v letališki načrt zaščite in reševanja ob letalski nesreči. 

Vaja, ki jo je vodil Bine Perič, se je začela nekaj čez pol deveto zjutraj, zaključila pa pol ure za tem. Potekala je na podlagi predpostavke, da je zaradi slabe vidljivosti letalo pristalo tik ob vzletno-pristajalni stezi. Letalo se je po pristanku prepolovilo ter zagorelo. Na letalu je bilo 12 potnikov in 4 člani posadke. Umrl je član posadke in en potnik, dva potnika sta utrpela težje poškodbe, ostali so se uspešno evakuirali. V vajo so takoj vključene vse sile za zaščito in reševanje na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana ter Regijski center za obveščanje v Kranju.

Sodelujoči so preverili operativno usposobljenost, pripravljenost in sodelovanje poklicnega in pomožnega gasilsko-reševalnega osebja na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, in sicer doseganje predpisanega odzivnega časa, gašenje požara, pomoč gasilsko-reševalnega osebja preživelim potnikom, reševanje poškodovanih oseb, vzpostavljanje radijskih zvez za potrebe tovrstnih intervencij ter zagotavljanje logistične podpore za delovanje enot. Preverjali so tudi zadostnost in ustreznost pripomočkov in opreme, medsebojno usklajenost ter sodelovanje poklicnega in pomožnega gasilsko-reševalnega osebja ter Regijskega centra za obveščanje v Kranju. Testirali so sistem in način vodenja tovrstne intervencije na terenu, in sicer v skladu z letališkim načrtom zaščite in reševanja ob letalski nesreči.

Takoj po vaji je vodja tehnično-gasilske službe Aerodroma Ljubljana, Brane Kankelj vajo ocenil kot uspešno, ob tem pa dodal, da bodo v sedmih dneh pripravili poglobljeno analizo, na podlagi ugotovitev pa rešitve za nadaljnja usposabljanja, medsebojno sodelovanje in uskladitev načrtov zaščite in reševanja ob tovrstnih nesrečah.

Brnik, 27. marec 2009