DomovMediji

Zaključena prva faza prenove vzletno-pristajalne steze


Od 6. ure zjutraj je ponovno v uporabi vseh 3.300 metrov vzletno-pristajalne steze (VPS) na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, prav tako pa je ponovno vklopljen instrumentalni sistem za pristajanje v pogojih zmanjšane vidljivosti. Prva faza prenove se je zaključila dan pred rokom.

Zjutraj se je uspešno zaključil prvi del prenove VPS. Slab kilometer dolg del steze je v pičlih enajstih dneh dobil novo asfaltno prevleko, prenovljen svetlobni sistem in dodatne kabelske jaške. Zaključek prve faze prenove je bil predviden 23. junija, vsa dela pa so potekala po načrtih in bila zaključena dan pred rokom.

Med prenavljanjem steze je bilo vzletanje in pristajanje omogočeno na krajši, 2100 metrov dolgi stezi, delno izklopljen pa je bil tudi instrumentalni sistem za pristajanje v pogojih zmanjšane vidljivosti. Promet je med gradnjo potekal nemoteno, saj zamud ali preusmeritev letal zaradi del v tem času nismo zabeležili.

Gradbena dela se bodo nadaljevala 30. junija, ko bomo, v sklopu druge faze prenove, za predvidoma 15 dni stezo ponovno skrajšali.

Fotografije o prenovi si lahko ogledate v galeriji.

Brnik, 22. junij 2009