DomovMediji

Vzletno-pristajalna steza ponovno brez omejitev

Od danes zjutraj je letališka steza na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana ponovno brez omejitev. V uporabi je vseh 3.300 metrov steze, ponovno je bil vklopljen tudi sistem za instrumentalno pristajanje. S tem dejanjem v Aerodromu Ljubljana zaključujemo prvi dve fazi obnove vzletno-pristajalne steze.

Prenova vzletno-pristajalne steze vključuje obnovo asfaltnih površin na stezi, asfaltnih površin na delu voznih stez, zamenjavo svetlobnega sistema ter postavitev dodatnih kabelskih jaškov. Odvija se v treh fazah, za letos sta bili načrtovani dve, in sicer en del na severozahodnem in drugi na jugovzhodnem delu steze. Prvo fazo v dolžini cca 800 metrov smo zaključili 25. junija, prenova drugega, dobrih 1.000 metrov dolgega dela steze, pa se je zaključila danes ponoči. Prenove sredinskega dela steze se bomo lotili v drugem kvartalu leta 2010.

Danes ponoči smo izvedli še zaključno dejanje od letos načrtovanih. Okoli pol enih (po vzletu zadnjega letala), je bilo letališče za nekaj ur zaprto. V tem času je bil prestavljen pristajalni prag, kar pomeni, da je steza ponovno prešla iz 2.100 metrov na 3.300 metrov uporabne dolžine. Letališče je bilo ponovno odprto ob 6. uri zjutraj, ko je v celoti spet deloval tudi instrumentalni sistem za pristajanje v pogojih zmanjšane vidljivosti.

Dosedanja prenova je potekala v skladu z načrti, dela pa so se, kljub nekaj dnem slabega vremena, zaključila v predvidenem roku. Promet na letališču med gradnjo je potekal normalno, čeprav je steza delovala z določenimi omejitvami. V času del je bilo namreč v uporabi le 2.100 metrov steze, kar pa je dovolj za vse tipe letal, ki redno vzletajo ali pristajajo na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Med prenovo je bil delno izklopljen tudi instrumentalni sistem za pristajanje v pogojih zmanjšane vidljivosti. Zamud ali preusmeritev letal zaradi del nismo zabeležili.

Projekt prenove je v celoti načrtoval, organiziral, vodil in nadziral Aeroinženiring Aerodroma Ljubljana, d.d. Izvajalec gradbenih del je bila družba SCT, ki je v stezo vgradila skupno 17.270 ton asfaltne zmesi. Ob tem je bil v noči s sobote, 4. julija, na nedeljo 5. julija dosežen tudi svojevrsten rekord, saj so v devetih urah položili kar 3.500 ton asfalta, kar je v gradbeništvu velik dosežek. Delavci Elektroištalacij Bidovec so v stezo vgradili 215 kilometrov primarnih in sekundarnih kablov, demontiranih in ponovno montiranih je pa bilo tudi 440 Siemensovih luči in prav toliko transformatorjev.

Brnik, 15. julij 2009