DomovMediji

Prihaja zima – na letališču smo nanjo dobro pripravljeni


Zg. Brnik, 30. oktober - Danes bo tradicionalni pregled sredstev letališke zimske službe. Dve ekipi poskrbita, da letalski promet lahko tudi ob snežnih padavinah in zmrzali, nemoteno varno poteka. Letos bodo imeli še več dela, saj so na Brniku razširili glavno ploščad. 


Ob trinajstih bo na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana tradicionalni pregled sredstev zimske službe. Letos bosta v njej sodelovali dve ekipi po 15 zaposlenih iz različnih operativnih služb, če pa bodo vremenske razmere zahtevale dodatno pomoč, jim bo pomagalo še po šest sodelavcev tehnično-gasilske službe. Skupaj z ekipo za ročno čiščenje bo torej lahko v eni izmeni hkrati delalo do 25 zaposlenih, kar je največ do sedaj. V zimskih dneh bodo v stalni pripravljenosti, skrbeli pa bodo za čiščenje snega in ledu z manevrskih in drugih površin, odvodnih kanalov ob manevrskih površinah, snega okoli svetilk na vzletno-pristajalni stezi in ploščadi ter za razledenitev letal. Letos bodo imeli še več dela, saj so na Brniku razširili glavno ploščad in dodali novo spojnico. Drugo leto pa jim bo na pomoč priskočila še tretja izmena, ki se bo izšolala letos.

Na letališču za posipanje omenjenih površin vsako leto porabijo približno 100 ton ureje, ki nadomešča sol, pri nižjih (pod -7°C) temperaturah pa manevrske površine polivamo s kalijevim formiatom. Zaledenitev letal se preprečuje s postopkom t.i. »deicinga«, pri katerem za odstranjevanje ledu z letala uporabljamo raztopino, izdelano na podlagi vode in glikola.

Preteklo sezono njim jo je vreme precej zagodlo, saj so morali v začetku februarja zaradi obilnih snežnih padavin, kljub vsem naporom, ki so jih sodelavci iz zimske službe vložili v očiščenje letaliških površin, za štiri ure zapreti letališče. Predpisi o varnosti v letalskem prometu namreč predpisujejo, da se mora sneg začeti čistiti takoj ob začetku sneženja, ali najkasneje ko zapade 15 mm brozge, 20 mm mokrega ali 50 mm suhega snega. Čiščenje mora potekati nepretrgano in sicer tako, da količina snega nikoli ne preseže navedenih omejitev. Čeprav so na zimske razmere dobro pripravljeni, je narava včasih močnejša. Prihajajočo zimo zato pozdravljajo z upanjem, da bo na letališču zmerna in ne predolga.

Več informacij: Brigita Zorec, 04 206 11 03, 041 757 885, brigita.zorec@lju-airport.si