DomovMediji

Razstava ob stoti obletnici prvega leta Edvarda Rusjana

Letos mineva sto let od prvega poleta Edvarda Rusjana, prvega slovenskega letalca. Rusjan je 25. 11. 1909 v Malih Rojicah v okolici Gorice poletel z dvokrilnim letalom lastne konstrukcije EDA I in se tako zapisal v zgodovino kot dvanajsti človek na svetu, ki je poletel z motornim letalom. Ob obletnici tega pomembnega dogodka, ki je označil začetek slovenskega letalstva, bomo na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana gostili filatelistično razstavo v sodelovanju s Pošto Slovenije in Filatelističnim društvom Lovro Košir iz Škofje Loke.

Na razstavi so prikazane letalske znamke in pa filatelistične zbirke o zgodovini slovenskih letališč in dogodkov na področju slovenskega letalstva in letalske pošte. Prvi motorni polet z letalom nad Ljubljano je bil izveden leta 1912, med prvo svetovno vojno pa je bilo v okolici mesta že več letališč. Od leta 1918 je delovalo vojaško letališče v Šiški, leta 1933 pa so odprli letališče v Polju. Po II. svetovni vojni je letališka pošta v Polju dobila tudi svoj poštni žig. Letališče Ljubljana je bilo odprto 24.12.1963, v počastitev tega dogodka pa je Filatelistična zveza Slovenije pripravila spominsko kuverto s priložnostnim žigom. Lani, ob 45-letnici tega dogodka, je bila zasebno pripravljena ljubiteljska spominska kuverta, na kateri sta bila odtisnjena poštna žiga tako na pošti Brnik Aerodrom kot tudi na nekdanji letališki pošti Cerklje na Gorenjskem.

Razstavo si bodo potniki lahko ogledali v prvem nadstropju potniškega terminala od 2. decembra 2009 do 7. januarja 2010. Vljudno vabljeni!
Vir fotografije: Borut Podgoršek, slovenski letalski portal