DomovMediji

Zaradi prenove bo aprila 2010 letališče zaprto za ves promet


Letališče bo aprila prihodnje leto 15 dni zaprto za ves promet. Med zaprtjem bo večina letal lahko poletela iz Maribora.

Aerodrom Ljubljana prihodnje leto čaka še tretji, glavni zalogaj pri obnovi vzletno-pristajalne steze (VPS). Prvo in drugo fazo, prenovo vzhodnega in zahodnega dela VPS smo uspešno izvedli letos poleti, ko je letališče kljub gradbenim delom obratovalo, vendar s skrajšano, 2.100 metrov dolgo stezo. Že poleti smo napovedali, da bo osrednji del steze najverjetneje potrebno obnoviti tako, da bo letališče med tem zaprto.
Na podlagi ekonomskih izračunov in preučitve stopnje tveganj za odvijanje prometa ter po uskladitvi z uporabniki letališča in Ministrstvom za promet je bilo odločeno, da se bodo dela izvajala med 7. in 21. aprilom 2010, ko bo Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana zaprto za ves promet. 

Gradbena dela pri obnovi VPS obsegajo obnovo asfaltnih površin na celotni širini VPS v dolžini približno 3.000 metrov (300 metrov je bilo obnovljenih leta 2007), obnovo asfaltnih površin na delu voznih stez, zamenjavo svetlobnega sistema s kabelskimi povezavami ter postavitev dodatnih kabelskih jaškov. Z obnovo se bo povečala predvsem varnost VPS, ki je dolga 3.300 in široka 60 metrov. Steza je bila asfaltirana leta 1978, v celoti pa je bila nazadnje obnovljena leta 1992 s tankoslojno prevleko.

Zmago Skobir, predsednik uprave Aerodroma Ljubljana je na novinarski konferenci povedal: »Vzletno-pristajalna steza je naše ključno osnovno sredstvo, ki mora biti v vsakem trenutku brezhibno vzdrževano. Pri izbiri načina prenove osrednjega dela steze smo se odločali med popolnim ali zaprtjem zgolj v nočnem času. Ugotovili smo, da sta ob popolni zapori tako varnostno kot finančno tveganje manjša.«

Mag. Mirko Komac, direktor Direktorata za civilno letalstvo pri Ministrstvu za promet je ob tem dodal: »Varnost je v civilnem letalstvu na prvem mestu in brezhibno vzdrževana osnovna sredstva in oprema so temeljni pogoj zanjo. Ker gradbena dela v nobenem trenutku ne smejo ogrožati varnosti na letališču, na ministrstvu pozdravljamo način prenove, kakršen je bil izbran.«.

Večina prometa se bo med prenovo namesto na ljubljanskem odvijala na mariborskem letališču, kamor bo svoje operacije med zaprtjem preselila tudi Adria Airways, ki prepelje približno 75 odstotkov vsega potniškega prometa na Brniku. Po prvih informacijah bo operacije v Maribor preselil tudi Turkish Airlines, medtem ko naj bi JAT letel iz Portoroža. Ostali redni prevozniki, ki letijo z ljubljanskega letališča, bodo svoje odločitve sporočili v prihodnjih dneh.

»Naši potniki bodo namesto z ljubljanskega morali potovati z mariborskega letališča, kar pomeni, da bodo pri načrtovanju potovanj morali upoštevati čas, ki ga potrebujejo za transfer. Za potnike, ki bodo to želeli, bomo organizirali brezplačni avtobusni transfer z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana na Letališče Edvarda Rusjana Maribor. Vozni red transferjev bo objavljen na spletnih straneh Adrie Airways v januarju. Število letov bo nekoliko manjše, vozni red (časi odhodov in prihodov) letov bo med prenovo nespremenjen, potnike pa bomo s spremembami seznanjali ob nakupu vozovnic in preko medijev,« je na novinarski konferenci dejala Adrijana Šelj iz Adrie Airways.

Direktor Aerodroma Maribor, Matjaž Sonc je zatrdil, da je mariborsko letališče pripravljeno na prevzem prometa. »Z Aerodromom Ljubljana in letalskimi prevozniki potekajo intenzivna usklajevanja. Do aprila bomo postavili nekaj dodatnih montažnih objektov, za zagotovitev manjkajočih sredstev in kadrov pa bo sklenjen sporazum z Aerodromom Ljubljana«, je povedal.

Aerodrom Ljubljana in letalski prevozniki bomo o vseh spremembah potnike pravočasno obveščali na svojih spletnih straneh in preko medijev. Zapletov in negativnega vpliva na rednost letalskega prometa ni pričakovati. Kljub temu se potnikom vnaprej opravičujemo za morebitne nevšečnosti in prosimo za razumevanje.

Brnik, 22. 12. 2009