DomovMediji

Letalski promet med zaporo Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana


Brnik, 1. april 2010 - Le še nekaj dni nas loči do začetka prenove osrednjega dela vzletno-pristajalne steze na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana.  Letalski promet v tem času bo okrnjen, večina  prometa bo preusmerjena na Letališče Edvarda Rusjana Maribor.

Vzletno-pristajalna steza na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana bo med 7. in 21. aprilom zaprta za zračni promet. V tem času bodo na celotni širini vzletno-pristajalne steze obnovljene asfaltne površine v dolžini približno 1.200 metrov in asfaltne površine na delu voznih stez, zamenjan svetlobni sistem s kabelskimi povezavami ter postavljeni dodatni kabelski jaški. Z  obnovo se bo povečala varnost steze, ki je dolga 3.300 in široka 60 metrov. Asfaltirana je bila leta 1978 in nazadnje obnovljena pred osemnajstimi leti s tankoslojno prevleko.

Letalski prevozniki
Med zaprtjem steze bo večina prometa preusmerjena na mariborsko letališče. Iz Maribora bosta letela Adria Airways in Turkish Airlines, oba v zmanjšanem obsegu.
Adria Airways je za potnike organizirala brezplačni avtobusni transfer z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana na Letališče Edvarda Rusjana Maribor. Na posebni spletni strani www.adria.si/mbx je objavljen informativni vozni red avtobusnih transferjev med letališčem Ljubljana in letališčem Maribor. Transferni avtobus bo imel vmesni postanek tudi v Ljubljani na Dolgem mostu (več na http://www.jh-lj.si/index.php?id=1098&m=3).
Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana bo v času prenove deloval Potniško prodajni servis (potniški servis in prodaja vozovnic), ki bo na voljo na tel. št. 04 259 42 45. Potniško prodajni servis (potniški servis in prodaja vozovnic), bo od 6. aprila 2010 deloval tudi na letališču Maribor. Telefonski številki mariborskega potniško prodajnega servisa bodo na spletni strani objavili 6. aprila 2010.
Adria Airways bo tovor med obema letališčema prevažala s tovornjaki.  Za sprejem posebnih vrst tovora na letala se je treba dogovoriti vnaprej. Podrobnejše informacije na tel. 04 259 44 06.
Adria Airways je potnike o zaprtju letališča na Brniku obveščala preko rezervacijskega sistema, svoje internetne strani in medijev.
Ker bodo letala z večernim pristankom 6. aprila 2010 že pristala v Mariboru, namesto v Ljubljani, so za spodaj navedene prihode organizirali transfer iz Maribora v Ljubljano
JP109 iz Muenchna                              JP307 iz Zuericha                      JP137 iz Dunaja
JP125 iz Frankfurta                              JP511 iz Kobenhavna                JP939 iz Varšave
JP451 iz Londona                                 JP343 iz Pariza
Ker se bo Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana predvidoma odprlo 21. aprila 2010 ob 20.00 uri, bodo večerni leti Adrie Airways že pristali na ljubljanskem letališču. Na izbranih letih z odhodom iz Maribora lahko potniki v obdobju med 8. in 20. aprilom in s povratkom najkasneje do 20. maja 2010 poletijo za 99 evrov, kolikor znaša povratna vozovnica z vsemi pristojbinami za nakup preko spleta. Ponudba velja za potovanja iz Slovenije v Amsterdam, Beograd, Kobenhavn, London, Pariz, Prištino, Podgorico, Sarajevo, Skopje, Tirano, Varšavo in Zuerich. Več na spletni strani www.adria.si
Turkish Airlines ne bo imel organiziranega posebnega prevoza. Informacije potniki lahko dobijo na 04 20 61 680 ali elektronskem naslovu thyljubljana@siol.com.
Služba za izgubljeno prtljago Adrie Airways bo na mariborskem letališču delovala v skladu z voznim redom, Adria pa bo to storitev hkrati opravljala še za Turkish Airlines.
Air France bo v tem času letel iz Trsta, potniki se bodo na let prijavili na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, nato jih bo brezplačni transfer odpeljal do Trsta. Informacije so potnikom na voljo na telefonski številki 01 24 43 447. easyJet, ČSA Czech Airlines, Montenegro Airlines in JAT Airways so za to obdobje odpovedali vse svoje lete.
Tovorni letalski prevozniki DHL, UPS in TNT bodo svoje operacije v celoti preselili na mariborsko letališče.

Parkiranje in prevozi
Potniki, ki bodo prispeli in/ali odpotovali v času zaprtosti letališča, bodo upravičeni do brezplačnega parkiranja na zunanjem parkirišču P2. Za to se bodo morali identificirati na parkirni blagajni s potrdilom o potovanju (letalsko vozovnico oziroma elektronsko letalsko vozovnico ali vstopnim kuponom) in osebnim dokumentom. Imeni na potovalnem in osebnem dokumentu se morata obvezno ujemati, saj v nasprotnem primeru potnik ne bo upravičen do brezplačnega parkiranja. Parkiranje bo brezplačno tudi na mariborskem letališču.
Poleg transfernih avtobusov do alternativnih letališč bosta prevoze redno opravljala dva ponudnika transfernih prevozov, eden pa le na podlagi naročil. Javni avtobusni prevoz bo na ljubljansko letališče vozil v skladu z običajnim voznim redom. Tako na ljubljanskem kot na mariborskem letališču bodo prevoze v skladu s povpraševanjem opravljali tudi taksisti.

Informacije o letih
Podatki o načrtovanih letih v tem obdobju bodo na voljo na spletni strani www.lju-airport.si, v odhodni avli ljubljanskega letališča in na teletekstu RTV Slovenija, strani 178 in 179. Ob tem potnike opozarjamo, da bodo podatki sicer vsakodnevno posodobljeni, vendar pa ob njih ne bo dinamičnega prikazovanja aktualnega statusa posameznega leta (npr. zamud, pristankov, vkrcanja in podobnega).
Klicni center bo deloval normalno. Potniki lahko vsak dan med 6. in 22. uro pokličejo na tel. št. 04 20 61 981 ali pišejo na info@lju-airport.si, hkrati pa jim bo na voljo tudi informacijski pult v potniškem terminalu.
O prometu na Letališču Maribor bodo potnikom vsak dan med 6. uro in polnočjo informacije na voljo na informacijskem pultu, na tel. št. 02 629 17 90 in elektronskem naslovu stw@maribor-airport.si.

Delovanje ostalih služb in podjetij
Center splošnega letalstva na Brniku bo zaprt, medtem ko bo avioblagovno skladišče zaradi oskrbe kamionskega tovornega prometa odprto le med tednom od 7.30 do 18. ure. Carinska izpostava letališča Brnik bo svoje delo opravljala delno na Brniku, delno v Mariboru. Vseskozi bodo na ljubljanskem letališču prisotni tudi gasilci, dežurni zdravnik ter del policistov Postaje letališke policije Brnik in varnostne službe.
Gostinski lokali na ljubljanskem letališču bodo odprti po prilagojenem delovnem času, podobno je tudi s trgovinami in ponudniki rent-a-car storitev. Vsa tovrstna ponudba bo zagotovljena tudi na mariborskem letališču.

Podatke o organiziranosti zaposlenih Aerodroma Ljubljana v tem obdobju in opremi, ki jo bomo posodili mariborskemu letališču, lahko najdete v prilogi.

Potnike bomo o spremembah obveščali na svojih spletnih straneh in preko medijev. Za morebitne nevšečnosti se vnaprej opravičujemo in prosimo za razumevanje.