DomovMediji

Letališče ponovno odprto

Danes ob 20. uri bodo vzletno-pristajalno stezo ponovno odprli za ves zračni promet. Prvo letalo naj bi na prenovljeni stezi pristalo že ob 20. uri in 15 minut.

Prenova osrednjega dela letališke steze je bila opravljena v skladu z načrti. Dela so neprekinjeno potekala od 7. aprila ob dveh ponoči, pa vse do danes, ko je bil opravljen še zadnji pregled pred izdajo obratovalnega dovoljenja. Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana bo za ves zračni promet ponovno odprto od 20. ure dalje. Promet bo od danes zvečer potekal v skladu s sezonskim voznim redom, kar pomeni, da bodo prevozniki, ki so lete med zaprtjem preusmerili na alternativna letališča ali jih celo odpovedali, le-te ponovno opravljali z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana. Na prenovljeni stezi bo predvidoma ob 20. uri in 15 minut prvo pristalo letalo Adrie Airways iz Moskve. 

Med zaprtjem je bilo iz osrednjega dela steze najprej odstranjeno 20.300 ton starih asfaltnih plasti. Nato so sanirali spodnje asfaltne plasti (približno 3.200 kvadratnih metrov poškodovanih mest in blizu 10.000 metrov razpok), po končanih sanacijah pa v stezo vgradili 20.300 ton nove asfaltne zmesi, kar je skupaj količina, ki je bila prepeljana s kar 804 vlačilci. Vzporedno so poleg gradbenih potekala tudi elektroinštalacijska dela in sklop elektro-inštalacijskih del za zamenjavo v asfalt vgrajenih svetilk pristajalne steze ter zamenjavo kabelskih povezav s transformatorji. Tako je bilo v osrednji del vgrajeno tudi 212 svetilk,  46 kabelskih jaškov in položenega 42,6 kilometrov kabla.

Skupno je bilo v vseh treh fazah obnove iz 3.300 metrov dolge in 60 metrov široke steze odstranjeno 48.371 ton asfaltnih plasti, vanjo pa bo prav toliko asfaltne zmesi tudi na novo vgrajeno. Demontirali in ponovno vgradili so 125 robnih svetilk in 472 svetilk centralne linije. V stezo je bilo položeno še 121.000 metrov primarnih in 95.000 metrov sekundarnih kablov.

Aerodrom Ljubljana, d. d., je v prenovo steze za gradbena in elektroinštalacijska dela vložil 10 milijonov evrov lastnih sredstev, izvajalca del, družbi SCT, d. d.  in ELBI, d. o. o., pa že lansko leto izbral na evropskem javnem razpisu, na katerega so se poleg domačih prijavila tudi tuja podjetja. S prenovo steze je zaključen v letu 2006 začet in približno 23 milijonov evrov vreden naložbeni cikel Aerodroma Ljubljana v osnovno letališko infrastrukturo. Sem poleg VPS sodijo še spojnice, vozna steza vzdolž VPS, ploščad za parkiranje malih letal in razširitev glavne letališke ploščadi.

Brnik, 21. april 2010