DomovMediji

Razstava zaščitenih živali in rastlin

Carinska uprava RS in Agencija RS za okolje sta skupaj z Aerodromom Ljubljana pripravili razstavo zaščitenih živali in rastlin, ki jih je carina zasegla v zadnjih letih in so vsi zaščiteni z mednarodno konvencijo CITES.

V vitrinah in na informativnih panojih v pritličju in 1. nadstropju glavne letališke zgradbe si lahko potniki med čakanjem na let ogledajo številne zaščitene živali in rastline ter izdelke iz njih. Na ogled so preparirani krokodili, želve, kačje kože, kače v alkoholu, kožuhi velikih mačk, nosorogov rog, ki velja za enega najdragocenejših razstavljenih osebkov, kakteje, izdelki iz slonovine... Vsi osebki so zaščiteni z mednarodno konvencijo CITES, ki ščiti 34 tisoč vrst živali in rastlin, ne glede na to, ali gre za žive osebke, njihove dele ali izdelke iz njih. Na panojih so informacije o konvenciji, navodila potnikom, kaj smejo vnesti v EU in pod kakšnimi pogoji, ter podatki o tem, katere živalske in rastlinske vrste so zaščitene.

Kot je na odprtju razstave dejal generalni direktor Carinske uprave RS Rajko Skubic, cariniki pri uvozu, izvozu, ponovnem izvozu ali tranzitu preverjajo, ali gre za osebke zavarovanih živalskih in rastlinskih vrst in ali jih spremljajo predpisana dovoljenja. Pri ugotavljanju, ali posamezni osebki res pripadajo zaščitenim živalskim in rastlinskim vrstam, cariniki sodelujejo z Agencijo RS za okolje.

Od leta 2004 do 2009 so cariniki odkrili 156 kršitev osebkov CITES in zasegli 2581 osebkov, največ v Izpostavi Letališče Brnik. Letos pa so v prvih treh mesecih odkrili štiri zaščitene osebke. Njihovo število je vsako leto manjše,   kar pomeni, da so potniki bolj poučeni in obveščeni, kaj smejo prinesti s potovanj in česa ne. To je zasluga skupnega dela carine in Agencije RS za okolje. S predstavitvami, razstavami in predavanji skušamo javnosti povedati, da je skrb za okolje, za naravo naloga nas vseh, ne samo uradnih inštitucij, kot so carina, Agencija RS za okolje, policija, tožilstvo, ki so k temu zavezane s predpisi in zakoni. Javnost vedno znova opozarjamo na previdnost pri nakupu spominkov v tujini, in to ne samo v eksotičnih deželah, ampak tudi v sosednjih državah. Tam namreč lahko marsikje na tržnici kupite zaščitene kamene korale in lupine orjaškega morskega polža.

V mednarodni trgovini z zaščitenimi rastlinskimi in živalskimi vrstami se vrtijo ogromne vsote denarja. Po podatkih Svetovne carinske organizacije gre za nekaj sto milijard dolarjev, od teh vsaj 20 milijard za trgovanje z osebki CITES. Pri nas je 23. aprila letos minilo 10 let, odkar je Republika Slovenija kot 150. država podpisnica pričela izvajati konvencijo.

V prilogi si lahko ogledate dve fotografiji (vir: Carinska uprava RS).

Zgornji Brnik, 23. aprila