DomovMediji

Dobrodošli v Miniverse Aleša Bravničarja na letališču


Potniški terminal na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana od včeraj bogati razstava Aleša Bravničarja, poimenovana Miniverse II. Potnikom, ki potujejo z letališča, bo na ogled do 31. oktobra.
 

Projekt je pripravljen ob podpori Aerodroma Ljubljana, d.d. in v sodelovanju z Galerijo Fotografijo, kjer je Bravničar serijo fotografij Miniverse pred leti že razstavljal. Tokrat je v dopolnjeni izvedbi in nekoliko drugačni postavitvi na ogled prav tam, kjer se začenja in končuje večina potovanj, na katerih je avtor ustvaril razstavljene fotografije.

V Miniverse II avtor dejanske kraje skozi objektiv upodoblja kot miniaturne makete. Galerija Fotografija je upodobljeno v spremni besedi opisala kot košček sveta, ki se v svoji velikanskosti razteza po neomejenem prostoru. Če bi mu odvzeli komponento globine, bi se nemudoma prelevil v drobceno miniaturo, ki z realnostjo ne bi imela več dosti skupnega. Ti kraji bi postali lastni simulakri, produkti sinteze dejanskih lokacij in njihove virtualne miniaturizacije. Še več novonastale podobe bi, spominjajoč na podrobno in skrbno skonstruirane makete, pod vprašaj postavile sleherno razliko med realnim in imaginarnim, med resničnim in lažnim.

V Aerodromu Ljubljana menimo, da smo z Bravničarjevo razstavo potniškemu terminalu in izkušnji potovanja dodali novo vsebino in novo vrednost. Miniverse II to poslanstvo v celoti izpolnjuje zaradi vsebine, estetike, kakovosti avtorja in galerije, ki ga zastopa. Nenazadnje je to za domače in tuje potnike priložnost za  spoznavanje s slovensko umetniško fotografijo.

Razstava bo postavljena do 31. oktobra. Po dnevu otvoritve bo ogled omogočen le potnikom, ki potujejo z letališča ali po predhodnem dogovoru na tel. št. 04 20 61 115 ali e-mail lea.jarc@lju-airport.si.

Več o Alešu Bravničarju:
Aleš Bravničar (1975) se je s fotografiranjem začel intenzivno ukvarjati sredi devetdesetih let in kmalu postal eden najbolj iskanih fotografov pri nas.
Ukvarja se z modno, editorialno in komercialno fotografijo, ustvaril pa je tudi nekaj ciklov avtorske fotografije, ki jo je predstavil na samostojnih razstavah (Route 66, BOF, Ljubljana 2003; Pop!, Mala galerija CD, Ljubljana 2006; Miniverse, Galerija Fotografija, Ljubljana 2008; Antiheroes, MAXI, Ljubljana 2010).
Sodeloval je na številnih skupinskih razstavah (Salon sodobne slovenske fotografije, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana 2003; Figurae Cameris, Regijsko visokošolsko središče, Ptuj 2004; Erotica - salon sodobne erotične fotografije 2004; Erotica - 2. salon sodobne erotične fotografije, Galerija Photon, Ljubljana 2005; Foto8; HOST Gallery (Summershow), London 2009; Mall galleries, London 2009. Kalman Krane gallery, Brighton 2010; New York Photo festival 2010; VII Gallery New York 2010. Seriji fotografij z naslovom "Kaj je videl delfin?" je žirija na natečaju Slovenia Press Photo 2009 podelila naslov častna omemba, serija fotografij "Androgynous" se je uvrstila na prvo mesto na natečaju Slovenia Press Photo Awards 2010 (najboljša zgodba).
Aleš Bravničar živi in dela v Ljubljani. Zastopa ga Galerija Fotografija.

Brnik, 14. september 2010