DomovMediji

Vozni red

Zadnji oktobrski dan bo začel veljati zimski vozni red. Mreža letov z ljubljanskega letališča bo primerljiva z zimsko sezono 2009/2010.

Letos za razliko od lani domači prevoznik v zimskem voznem redu nima destinacij Stockholm, Kijev in Atene, bo pa tudi pozimi nadaljeval letenje v Banja Luko in Marseille. Tuji letalski prevozniki rednih je v zimski sezoni šest ohranjajo iste destinacije in primerljivo število frekvenc. Ob tem nizkostroškovni prevoznik easyJet z decembrom uvaja novo povezavo. Trikrat tedensko bo letel v Pariz.
Poleti je easyJet najavil, da bo pozimi iz Ljubljane začel leteti tudi v Milano, a je zaradi slabe polnjenosti letal najavo žal preklical.
Primerljivo z lansko zimo bo tudi število čarterskih povezav in čarterskih prevoznikov. Najpogostejši zimski čarterski povezavi ostajata Egipt in Tenerife.

Poleti je bila količina prometa na letališču zadovoljiva. Julija, avgusta in septembra je bilo preseženo število oskrbljenih potnikov v primerjavi z istimi meseci lani. Skupno število oskrbljenih potnikov do konca septembra je bilo 1.101.019. To predstavlja 3,5-odstotno znižanje v primerjavi z enakim obdobjem lani in je posledica izpada potnikov, ki je nastal ob 14-dnevnem zaprtju letališča zaradi prenove vzletno-pristajalne steze v aprilu. Brez tega vpliva bi bilo število oskrbljenih potnikov nekoliko nad lanskoletnim devetmesečjem.
Razveseljivi so tudi podatki o tovornem prometu, ki ga je bilo v prvih devetih mesecih 12.416 ton oziroma kar 25,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Brnik, 28. oktober 2010