DomovMediji

Vaja »Letalska nesreča«

Službe Aerodroma Ljubljana, ki upravlja z Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana, so danes izvedle vajo na temo letalske nesreče, s katero so preverile usposobljenost svojih zaposlenih za ukrepanje ob takšnem dogodku.

Z namenom, da bi preverili in izpopolnili organiziranost, pripravljenost in usposobljenost letaliških reševalnih enot za hitro in učinkovito ukrepanje v izrednih razmerah, so danes zjutraj na letališču izvedli terensko in praktično vajo »Letalska nesreča 2010«. Potekala je na omejenem prostoru, saj je promet na letališču navkljub vaji potekal po vsakdanjem urniku.

Scenarij vaje je predvidel, da je ob približno pol deveti zjutraj letalo CRJ 200 družbe Happy flight na čarterskem letu iz Nice pri pristanku zdrsnilo z vzletno pristajalne steze na travnik in zagorelo. Nesrečo je prvi opazil koordinator prometa in takoj začel z obveščanjem. Na letalu je bilo 25 potnikov in štirje člani posadke. Ob nesreči je bilo 19 oseb nepoškodovanih vključno s posadko, sedem poškodovanih in trije mrtvi.

Cilji interne vaje so bili preveriti:
- poznavanje načrta zaščite in reševanja ob letalski nesreči na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana s strani posameznih letaliških služb,
- učinkovitost in usklajenost ukrepov, ki so zapisani v njem,
- obveščanje in aktiviranje enot za zaščito, reševanje in pomoč,
- upravljanje in vodenje ter izvajanje ukrepov kot so gašenje, opredelitev in reševanje ponesrečenih.

Redno usposabljanje letaliških enot je predvideno z letališkim načrtom za zaščito in reševanje v primeru letalske nesreče in s priporočili ICAO, izvaja   pa se periodično na eno do dve leti.   Občasno k sodelovanju pri usposabljanju povabijo tudi zunanje službe. Zadnja vajo na temo letalske nesreče so na letališču izvedli marca 2009.

Po vaji bodo naredili analizo, na podlagi katere bodo predlagali morebitne spremembe in izboljšave Letališkega načrta za zaščito in reševanje v primeru letalske nesreče.

Edina katastrofalna letalska nesreča v bližini ljubljanskega letališča se je zgodila  1. septembra 1966, ko je strmoglavilo letalo Bristol 175, čarterske letalske družbe Brittania Airways. Takratni viri poročajo, da je bilo na krovu 117 oseb (110 potnikov in sedem članov posadke), kar 98 pa jih nesreče ni preživelo. Po pričevanjih naj bi bila vzrok za nesrečo nepravilno nastavljena višina pri spuščanju letala, zaradi česar je letalo pri pristajanju zadelo v drevesne krošnje.

V prilogi si lahko ogledate nekaj slik današnje vaje.

Zgornji Brnik, 23. november 2010