DomovMediji

December na letališču v znamenju Sončka

Do konca letošnjega leta bo v odhodnem delu potniškega terminala na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana potekala prodajna razstava Sončka - Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije. Razstavo bodo dopolnili s praznično prodajo ročno izdelanih daril med potniki in obiskovalci letališča.

V prazničnem mesecu bo na prodajni razstavi mogoče videti in kupiti ročno izdelane slike iz svile, ki so jih ustvarili uporabniki - osebe z invalidnostjo iz Varstveno-delovnega centra Sonček Koper. Slike so različnih velikosti  in motivov, večina pa prikazuje slovenska obmorska  mesta.

3. decembra med 6:30 zjutraj in 18. uro zvečer bodo razstavno dejavnost dopolnili še s stojnično prodajo izdelkov Zveze Sonček v avli za prijavo na let, na javnem delu letališča. Sončkova stojnica bo ponujala različne artikle, ki so jih ročno izdelale osebe s cerebralno paralizo iz Centra Sonček Kranj. Izdelki, ki so idealno darilo  (voščilnice, lutke, okraski, glineni izdelke &) za prihajajoče praznične dni, so namenjeni potnikom, obiskovalcem ter zaposlenim na letališču. V primeru uspešne prodaje bodo akcijo ponovili tudi  10. in  17. decembra, zato Zveza Sonček in Aerodrom Ljubljana obiskovalce vabita, da Sončkovo stojnico obiščejo v čim večjem številu.

Izkupiček od prodaje razstavljenih slik in stojničnih izdelkov bo namenjen osebam z invalidnostjo, ki so zaposlene v Sončkovih varstveno-delovnih centrih, kot nagrada za njihovo delo.

Z opisanimi aktivnostmi želi Aerodrom Ljubljana nadgraditi že nekajletno sodelovanje z Zvezo Sonček. Sodelovanje so začeli leta 2006, in sicer preko Gorenjskega društva za cerebralno paralizo, ki je član zveze. Podjetje društvu vsako leto pomaga z donacijami, na zanimiv način pa so v podporo društvu vključili tudi svoje zaposlene. Zaposleni na letališču za društvo vsak december zbirajo prostovoljne prispevke preko dobrodelne prodaje predmetov, ki se jim letališki potniki zaradi varnostnih razlogov odrečejo pri prehodu čez varnostno-kontrolno točko. Že tradicionalno akcijo bodo tako ponovili tudi letos.

***

Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije je neprofitna, nevladna in nepolitična nacionalna invalidska organizacija, ki sta jo leta 1983 ustanovili Gorenjsko društvo za cerebralno paralizo in Društvo za cerebralno paralizo Maribor.  Kot prvotno starševska organizacija se je razvila v strokovno organizacijo, ki deluje na področju invalidskega varstva ter izvaja programe in storitve namenjene tako invalidnim osebam, strokovni javnosti kot tudi staršem otrok s posebnimi potrebami in njihovim svojcem. To sta storitvi varstveno delovnih centrov ter programov bivanja v stanovanjskih skupinah, nudi pa tudi programe obnovitvenih rehabilitacij, zdravstveno terapevtskih kolonij, počitnic, svetovanja, izobraževanja in prevozov. Vanjo se združuje petnajst regijskih društev za cerebralno paralizo, Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom, Sončkov klub ter Športno društvo cerebralne paralize »Žarek«. V društva se združuje več kot 4.000 oseb s cerebralno paralizo in drugimi invalidnostmi, njihovih svojcev ter strokovnih delavcev.

Več na informacij na www.soncek.org