DomovMediji

Gostitelji prvega srečanja skupine CERG v Sloveniji


V prostorih Aerodroma Ljubljana je danes potekalo prvo srečanje Centralno evropske rotacijske skupine  v Republiki Sloveniji kot predsedujoči državi. Udeležili so se ga najvišji predstavniki civilnega letalstva iz držav te skupine (Bolgarija, Češka, Madžarska, Poljska, Romunija in Slovaška), pridružila pa sta se jim tudi g. Catalin Radu, predsednik Evropske konference civilnega letalstva, in mag. Alojz Krapež, predstavnik naše države v Svetu Mednarodne organizacije civilnega letalstva (ICAO). Vse navzoče je uvodoma pozdravil državni sekretar v prometnem ministru dr. Igor Jakomin in jim zaželel uspešno delo. Predsednik Aerodroma Ljubljana, Zmago Skobir, je gostom predstavil načrtovani razvoj in razvojne potenciale Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana.

Kot je povedal gostitelj, generalni direktor Direktorata za civilno letalstvo mag. Mirko Komac, je Slovenija z izvolitvijo v Svet ICAO dobila priložnost, da aktivno prispeva k oblikovanju najvišjih varnostnih standardov v civilnem letalstvu. Namerava jo izkoristiti, pri čemer bo imel pomembno vlogo njen predstavnik v Svetu ICAO, mag. Alojz Krapež.

Udeleženci današnjega srečanja so večji del razpoložljivega časa namenili razpravi o stališčih, ki jih bo ta skupina zastopala v Svetu ICAO. Slovenija v njem posveča posebno pozornost varnosti v letalstvu, vaerovanju civilnega letalstva ter okoljskim temam.

Z izvolitvijo v Svet ICAO 5. oktobra 2010 je Republika Slovenija prevzela tudi vodenje Centralno evropske rotacijske skupine (CERG). Skupina CERG - Republika Slovenija je postala članica leta 2002, združuje sedem držav oz. njihove letalske organe: Bolgarijo, Češko Republiko, Madžarsko, Poljsko, Romunijo Slovaško Republiko  in Republiko Slovenijo.

S članstvom v Svetu Mednarodne organizacije civilnega letalstva, je Republika Slovenija dobila priložnost, da aktivno sodeluje v mednarodni letalski skupnosti za dosego varnega, zanesljivega in trajnostnega razvoja civilnega letalstva. Republika Slovenija je članica ICAO od leta 1992. Republika Slovenija je tako ena izmed 190 držav pogodbenic in od oktobra lani tudi ena izmed 36 držav, ki sestavljajo Svet ICAO, ki je najpomembnejši organ te organizacije, saj določa standarde, priporočeno prakso in prihodnji razvoj civilnega letalstva.

Brnik, 29. 3. 2011