DomovMediji

Potniki v decembru na letala s tekočinami

Javna agencija za civilno letalstvo Republike Slovenije in Aerodroma Ljubljana sta danes pripravila novinarsko konferenco na temo testiranja opreme za pregled tekočin. Testiranje na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana poteka med 5. 12. 2011 in 5. 1. 2012, potniki pa v tem času v ročni prtljagi čez varnostno-kontrolno točko in nato na letalo lahko vnesejo tekočine tudi v embalaži, večji od 100 mililitrov.
 
Zaradi testiranja en mesec omejitve glede vnosa tekočin, gelov in aerosolov na letalo izjemoma ne veljajo, kar pomeni, da lahko potniki tekočine (brezalkoholne in alkoholne pijače, kozmetične proizvode …), ki niso nevarne in pri katerih oprema za zaznavanje ne sproži alarma, prenašajo tudi v večjih embalažah. Omejitve vnosa tekočin na letalo bodo na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana ponovno nastopile po zaključku testnega obdobja, 6. januarja 2012.

Do marca prihodnje leto bo testiranje omenjene opreme opravljeno le še na nekaterih evropskih letališčih (Bruselj, Zürich, Helsinki-Vantaa, Amsterdam Schiphol, Madrid Barajas, Katowice, London Heathrow, London Gatwick, Riga, Stockholm in Dublin), zato je za potnike pomembna informacija, da so jim tekočine pri pregledu ob prestopanju na drugih letališčih lahko tudi odvzete.

Javna agencija za civilno letalstvo Republike Slovenije se je kot članica Odbora za varovanje pri Evropski komisiji dogovorila, da bo eno izmed izbranih letališč prav ljubljansko letališče, kar kaže na dobro ime tako Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije kakor letališča pri Odboru za varovanje pri Evropski komisiji.

Testiranje je namenjeno zbiranju podatkov, na podlagi katerih bo mogoče oceniti, v kolikšni meri je tovrstna oprema, ki naj bi se kasneje uporabljala kot standardna oprema za pregledovanje tekočin, primerna za operativno uporabo. Pri testiranju zbiramo naslednje podatke: čas in sredstva, ki so potrebna za pregled potnika, ki v ročni prtljagi nosi tekočino, število pregledanih tekočin, število zavrnjenih/nevarnih tekočin, število sproženih lažnih alarmov, potrebno izobraževanje zaposlenih, število zaposlenih, potrebnih za izvajanje procesa pregledovanja, kako potniki sprejemajo postopek pregledovanja in druge.

Vsi potniki so o testiranju in ustreznih postopkih v zvezi s tem podrobneje obveščeni tudi na letališču preko obvestilnih tabel, digitalnih zaslonov, varnostnega osebja in klicnega centra.

Letala danes ostajajo najbolj varno prevozno sredstvo, saj so potniki zaščiteni bolj kot kdajkoli. Po terorističnih napadih 11. septembra 2001 so se varnostni standardi na področju letalskega prometa v Evropi in v svetu močno poostrili. O velikem napredku na področju prizadevanja za varnost potnikov v zadnjih desetih letih pričajo tudi številni neuspešni poskusi ogrožanja. Letalska industrija pa se zdaj sooča z novim izzivom, in sicer kako ob ohranjanju najvišjih stopenj varnosti potnikov izboljšati njihovo potovalno izkušnjo in ohraniti učinkovitosti letalskega prevoznega sistema.

Skladno z uredbo Evropske komisije je popolna odprava prepovedi vnosa tekočin na letalo predvidena za april 2013 in bo mogoča zaradi napredka v tehnologiji pri prepoznavanju nevarnih tekočin. Vzpostavitvi omejitve količin tekočin, gelov in aerosolov, ki jih potniki lahko nesejo s seboj na letalo, je avgusta 2006 botroval poskus terorističnega napada na čezatlantske lete z uporabo tekočega eksploziva, ki ga je oblastem v Veliki Britaniji uspelo preprečiti.

Brnik, 9. 12. 2011