DomovMediji

Matevž Lenarčič na pot okoli sveta z ljubljanskega letališča

Matevž Lenarčič, pilot, fotograf in biolog, je včeraj v Ajdovščini predstavil ambiciozen projekt GreenLight WorldFlight. Z ljubljanskega letališča se bo 3. januarja 2012 z najlažjim letalom ponovno podal na pot okoli sveta, dolgo več kot 80.000 kilometrov. Aerodrom Ljubljana bo smeli projekt tudi sponzorsko podprl. 

"Polet okrog sveta GreenLight WorldFlight nakazuje možnosti razvoja miselnosti novih generacij. Stran od epskih zmag, velikanskih tehnoloških podvigov z namenom podreditve. Prihodnost je v zmernosti, sodelovanju ter ravnotežju. Zato majhno, ultralahko letalo z majhno količino goriva na poti okrog našega edinega planeta," je ob včerajšnji predstavitvi projekta povedal Matevž Lenarčič.

Za pustolovščino si je izbral Pipistrelovo letalo Virus SW 914, ki je težko le 290 kilogramov in omogoča hitrosti do 300 kilometrov na uro, s katerim bo lahko s pičlimi 350 litri goriva preletel kar 4000 kilometrov. Letalo se ponaša s številnimi presežniki: je najmanjše letalo v svoji kategoriji na svetu, izjemno ekološko učinkovito, saj porabi najmanj goriva glede na preleteno razdaljo, omogoča pa tudi letenje v ekstremnih temperaturah in na ekstremnih višinah.

V predvidoma dveh mesecih in pol bo Lenarčič preletel sedem kontinentov, tri oceane, 120 nacionalnih parkov in pri tem šestkrat prečkal ekvator. Najbolj problematičen del poti pa bo predstavljal polet nad Mount Everestom in Antarktiko.

Namen podviga svetovno znanega pilota in fotografa pa ni le dokazati zmožnosti naprednega letala in zbrati gradivo in fotografije za knjigo o vodah sveta, ampak tudi raziskovanje. Za slovensko podjetje, ki razvija in proizvaja znanstvene instrumente, bo opravil meritve črnega ogljika v atmosferi, česar se doslej ni lotil še nihče.

Na predstavitvi projekta GreenLight WorldFlight je Aerodrom Ljubljana predstavljal predsednik uprave, Zmago Skobir. S sponzorstvom je podjetje ambiciozen projekt z veseljem podprlo in se s tem pridružuje okoljevarstvenemu sporočilu, ki bo zagotovo odmevalo po celem svetu.

Brnik, 21. december 2011