DomovMediji

Aerodrom Ljubljana gostitelj mednarodne konference regionalnih evropskih letališč

Brnik, 2. april 2012 - V torek in sredo se bo v Ljubljani, v Grand hotelu Union na strokovni konferenci regionalnih evropskih letališč zbralo več kot 170 delegatov iz približno 40 regionalnih letališč. Gostitelj konference, ki sicer poteka pod okriljem ACI Europe (Airports Council International Europe), krovnega združenja evropskih letališč, je Aerodrom Ljubljana. Glavna tema letošnje, že pete konference te vrste je: regionalno povezovanje - okvir za družbeno kohezijo in gospodarski razvoj.

Z jutrišnjim dnem se začenja že peta mednarodna konferenca evropskih regionalnih letališč pod okriljem ACI Europe, tokrat v Ljubljani. Regionalna letališča (mednje se uvršča tudi Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana), kot pove že ime, povezujejo regije med seboj in z večjimi vozlišči, ki služijo kot izhodišča za medcelinske letalske povezave.

Evropska regionalna letališča letno skupno oskrbijo približno 700 milijonov potnikov, v zadnjih desetih letih pa se je njihov promet povečal za več kot 50 odstotkov. Te številke kažejo, kako pomembno vlogo imajo na evropsko mobilnost, družbene in ekonomske povezave.

Na dvodnevni konferenci bodo v obliki predavanj in okroglih miz obravnavane različne teme, ki segajo od regulative, vpliva regionalnih letališč na konkurenčnost, trajnostnega razvoja, varnostnih zahtev do načinov za pridobivanje prihodkov.

»Regionalna letališča imajo večji pomen, kot se jim ga pripisuje. Gostiti tako pomembno konferenco za našo stroko je za Aerodrom Ljubljana častna in odgovorna naloga. Takšna srečanja prispevajo k razvoju stroke, krepijo vlogo regionalnih letališč, za Slovenijo pa to predstavlja tudi pomemben doprinos k razvoju kongresnega turizma. Takšni dogodki nedvomno pomagajo k umeščanju Slovenije na turistično-poslovni zemljevid Evrope,« je pred začetkom konference povedal Zmago Skobir, predsednik uprave Aerodroma Ljubljana.

Več o programu: http://www.aci-europe-rac.com