DomovMediji

KZPS pričenja s posodobitvijo sistema za instrumentalno pristajanje

Ljubljana, 31. maj 2012 - Z jutrišnjim dnem Kontrola zračnega prometa Slovenije, d.o.o. (KZPS) pričenja posodobitev sistema za instrumentalno pristajanje na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Z omenjeno posodobitvijo želijo dolgoročno ohraniti ustrezno varnost, zanesljivost in razpoložljivost sistema ter trenutno kategorijo letališča (CAT IIIb). Projekt bo potekal predvidoma od začetka junija do konca avgusta, ko je zmanjšanja vidljivost statistično najmanj verjetna.

V okviru projekta bodo zamenjali elektronsko opremo, antene in kabelsko infrastrukturo sistema. Vrednost investicijskega projekta posodobitve sistema ILS znaša en milijon evrov in ga bo v celoti krila KZPS z lastnimi finančnimi sredstvi. Projekt bo potekal v treh fazah, in sicer najprej izklop sistema ILS in začetek gradbenih del in montaže opreme. Sledila bo vzpostavitev delovanja novega ILS sistema v pogojih CAT I. V zaključni fazi bo potekalo certificiranje sistema za obratovanje v pogojih CAT III in začetek obratovanja v CAT IIIb.

Direktor KZPS, dr. Franc Željko Županič, je ob tem povedal: »Zagotavljanje varnega in učinkovitega zračnega prometa je osnovno vodilo našega delovanja. Z novim sistemom bomo tako dolgoročno zadostili mednarodnim standardom in nadaljevali z nadgradnjo obstoječih tehničnih sredstev.«

Posodobitev ILS sistema bo uporabnikom dolgoročno zagotovila tehnične možnosti za pristajanje v megli. Prenovo ILS sistema pozdravlja tudi predsednik uprave Aerodroma Ljubljana, d. d., Zmago Skobir: »Naše letališče je tehnološko najbolje opremljeno letališče v regiji, s prenovljenim ILS sistemom, ki omogoča pristajanje tudi v pogojih zelo slabe vidljivosti, pa to pozicijo še izboljšuje. Posodobljeni sistem bo zanesljivejši, rednost in varnost prometa pa s tem še izboljšana.«

 

V primeru zadostne vidljivosti bo v času menjave sistema letalski promet potekal nemoteno, zato nevšečnosti v obliki zamud ali preusmeritev letal ne pričakujemo. Če bi se kljub majhni statistični verjetnosti slaba vidljivost vseeno pojavila, bodo kot alternacija na voljo vsa okoliška letališča.