DomovMediji

KZPS zaključila s posodobitvijo sistema za instrumentalno pristajanje

Z današnjim dnem Kontrola zračnega prometa Slovenije, d. o. o. (KZPS) zaključuje posodobitev sistema za instrumentalno pristajanje na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Sistem omogoča pristajanje na letališču v pogojih slabe vidljivosti.

Tehnično izvedbo in umerjanje sistema so strokovnjaki podjetja zaključili v predvidenem roku konec julija 2012, od takrat pa je sistem poskusno obratoval v kategoriji CAT I. Poskusno obratovanje je uspešno končano, pridobljeno je obratovalno dovoljenje Agencije za civilno letalstvo, zato se z današnjim dnem pričenja redno obratovanje sistema v kategoriji CAT IIIb. 

O prenovi ILS sistema, ki je uporabnikom dolgoročno zagotovila tehnične možnosti za pristajanje v megli, je direktor javnega podjetja Kontrola zračnega prometa Slovenije dr. Franc Željko Županič povedal: "V okviru projekta je bila zamenjana elektronska oprema, antene in kabelska infrastruktura sistema. Vrednost investicijskega projekta posodobitve sistema ILS znaša en milijon evrov in ga v celoti krije KZPS z lastnimi finančnimi sredstvi. Časovno je bil projekt načrtovan v poletnem času, ko je statistična verjetnost za zmanjšano vidljivost najmanjša. Tudi zaradi pravočasnega zaključka projekta, še pred pojavom jesenskega vremena z meglo, zaradi posodobitve ni prihajalo do motenj v izvajanju zračnega prometa na letališču."

Uspešno posodobitev ILS sistema je pozdravil predsednik uprave Aerodroma Ljubljana, d. d., Zmago Skobir: »Naše letališče je tehnološko najbolje opremljeno letališče v regiji, s prenovljenim ILS sistemom, ki omogoča pristajanje tudi v pogojih zelo slabe vidljivosti, pa to pozicijo še izboljšuje. Kontrola zračnega prometa Slovenije je s posodobitvijo poskrbela za še zanesljivejši sistem in s tem dodatno izboljšano rednost in varnost prometa.«

Brnik, 7. 9. 2012