DomovMediji

Matevž Lenarčič poletel proti severnemu polu

Ekstremni pilot Matevž Lenarčič se je danes zgodaj zjutraj z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana ponovno podal na letalsko avanturo z zelenim namenom. Z ultralahkim letalom bo preletel severni tečaj, kar ni doslej uspelo še nikomur, in tam opravil tudi redke meritve črnega ogljika.

Dobro leto po tem, ko je z ultralahkim letalom obkrožil svet, se je Matevž Lenarčič lotil novega edinstvenega izziva. S Pipistrelovim Virusom SW bo v smeri iz Evrope proti Kanadi preletel severni tečaj in se po Lindbergovi poti vrnil nazaj na evropska tla. Polet v osmih etapah naj bi skupaj s postanki trajal od tri do štiri tedne, pri čemer bo imelo glavno besedo vreme.

Odprave na Arktiko sicer niso redkost, a s tako majhnim letalom tega vremensko neizprosnega področja ni premagal še nihče. Problematično je zaradi megle, ki ob izredno nizkih temperaturah zmrzuje, veliko negotovost predstavlja tudi v primeru zasilnega pristanka, ker bi ledene ploskve onemogočile vzlet. Svojevrsten izziv za izkušenega pilota bo tudi prelet Atlantika, saj so tam značilni zelo močni vetrovi in nevarnost, da pihajo v nepravo smer.

Projekt GreenLight WorldFlight ima tudi pomemben znanstven cilj. Na Arktiki se je v zadnjih letih stopilo več ledu kot kadarkoli doslej in prav s pomočjo meritev na Lenarčičevem letalu bo mogoče ugotoviti, ali so temu pojavu vzrok količine črnega ogljika. Ta je namreč drugi najpomembnejši povzročitelj podnebnih sprememb.

Lenarčičev vzlet je Jure Mežnaršič, svetovalec uprave v Aerodromu Ljubljana, pospremil z besedami: »Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana vsak dan skrbimo za dober začetek avantur naših potnikov. Še posebej ponosni smo danes, ker lahko omogočimo začetek tako pomembnega poleta. Poleta, ki bo sporočal o smiselnosti zelene skromnosti in predanosti uresničevanju velikih izzivov. Matevžu in njegovi ekipi želimo srečno in obetavno pot.«

Brnik, 22. april 2013