DomovMediji

Število potnikov na letalski liniji Ljubljana – London raste

Aerodrom Ljubljana, d.d. je pripravil analizo letalske linije Ljubljana London Ljubljana za obdobje maj, junij in julij 2004. Gre za trimesečno obdobje, odkar z brniškega letališča v London leti britanski easyJet. Rezultati analize kažejo, da so z nizkocenovnim prevoznikom pridobili vsi - tako easyJet kot Aerodrom Ljubljana, domači letalski prevoznik in slovenski turizem.

Leta 2003 je bilo na liniji Ljubljana - London prepeljanih nekaj manj kot 44.000 potnikov. Ko je maja 2004 na Brnik prišel britanski easyJet, se je število teh potnikov precej zvišalo. Prvi rezultati potrjujejo napovedi, da bo promet easyJeta na letni ravni znašal okoli 90.000 potnikov. Zanimiva je tudi njihova struktura, analiza namreč kaže, da je med njimi kar 75 odstotkov Angležev. Do konca leta to predstavlja 60.000 potnikov oziroma 30.000 angleških turistov.

Skupaj s potniki, ki potujejo z domačim letalskim prevoznikom, bo na relaciji Ljubljana London Ljubljana tako do konca leta 2004 prepeljanih okoli 130.000 potnikov, kar je za približno polovico več kot leta 1999, ko je Aerodrom Ljubljana na tej liniji zabeležil največ prometa.

Pred majem so nekateri izražali bojazen, da bo easyJet negativno vplival na promet Adrie Airways na liniji Ljubljana London, opravljena analiza pa je potrdila, da se to ni zgodilo. »Prihod easyJeta Adrii potnikov ni odvzel, temveč je skupaj z drugimi ukrepi generiral celo nove. K povečanju števila je gotovo prispevala tudi medijska pozornost tej liniji, ki jo je spodbujal SPOT, v katerem je bil Aerodrom Ljubljana aktivno vključen. Prihod easyJeta in reakcija Adrie sta potrdila, da so bili na strani letališča sprejeti pravi ukrepi za preprečevanje odliva potnikov na sosednja letališča«, je ob rezultatih analize povedal Zmago Skobir, član uprave Aerodroma Ljubljana, odgovoren na trženje.

Brnik, 20.08.2004