DomovMediji

Razstava plakatov kampanje "Ex kadilci so zmagovalci"

V prvem nadstropju potniškega terminala Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana si lahko potniki ogledajo razstavo plakatov s pozitivnimi sporočili o dobrobitih prenehanja kajenja, v okviru kampanje Evropske komisije “Ex kadilci so zmagovalci”, ki jo je podprl tudi Aerodrom Ljubljana.

Plakati potnike seznanjajo s pozitivnimi posledicami, ki jih v življenja kadilcev prinese prenehanje kajenja. Ex kadilci so namreč bolj zdravi, manj živčni, lepše dišijo in imajo več denarja. Prenehanje kajenja pomeni tudi boljši spanec, večjo samozavest, boljši izgled in navsezadnje več svobode.

Omenjena razstava je sicer le ena izmed aktivnosti, ki so plod sodelovanja omenjene kampanje in družbe Aerodrom Ljubljana. Konec maja, ob svetovnem dnevu brez tobaka, so namreč skupaj z družbo Adria Airways predstavili kartonček o prenehanju kajenja na letalih. Kartonček, ki je na voljo na letališču in letih Adrie Airways, je dragocen zdravstveno informativni pripomoček, ki je v pomoč potnikom, da premagajo željo po kajenju na letališču in med letom, in jih spodbuja, da nadaljujejo življenje brez cigarete tudi po končanem potovanju.

Vseevropska kampanja »Ex kadilci so zmagovalci« sicer že tretje leto ponuja navdih, motivacijo in praktično pomoč kadilcem, ki poskušajo prenehati kaditi. Poudarja namreč prednosti, ki jih prinaša opuščanje kajenja, kot so boljše zdravje, boljše socialne interakcije, več denarja in, seveda, višja kakovost življenja. Kampanja temelji na preizkušenem digitalnem zdravstvenem pripomočku iCoach, ki pomaga že več kot 390.000 prebivalcem po vsej Evropi pri njihovem prizadevanju, da bi za vedno opustili kajenje.
»Pozitiven, motivacijski pristop kampanje je tudi mene prepričal, da sem se vpisala v spletni program iCoach. Še danes, leto dni od kar sem nehala kaditi, mi prav pridejo motivacijski nasveti, ki mi jih je ponudil program ob dnevih, ko mi je bilo težko,« je o programu iCoach povedala ambasadorka kampanje Ex smokers v Sloveniji, Rahela Rozman.

Zg. Brnik, 11. 7. 2013