DomovMediji

Prvič v zgodovini milijon potnikov na leto

V letališko stavbo Aerodroma Ljubljana je danes v prvič v njegovi zgodovini stopil milijonti potnik. Gre za okroglo številko, ki s seboj nosi velik pomen. Potrjuje, da je letališče v preteklosti vleklo prave poteze, hkrati ga obvezuje k novim razvojnim projektom v prihodnosti.

Prva milijonta potnica v enem letu v zgodovini ljubljanskega letališča je Irena Jernej iz Dravograda. Srečo ji je prinesla letalska vozovnica za let Adrie Airways na liniji Ljubljana Frankfurt, pot pa bo iz Franfurta nadaljevala v Avstralijo. Kot smo že dlje časa obljubljali, smo na Aerodromu Ljubljana milijonti potnici pripravili slovesen sprejem ter jo v sodelovanju z Adrio Airways in agencijo Kompas obdarili s potovanjem dvema letalskima vozovnicama na poljubno destinacijo v okviru Adriine mreže ter s tridnevnim izletom v Pariz.

Milijonta potnica Irena Jernej ob razglasitvi

»Milijonti potnik je mejnik v razvoju, ki smo ga dolgo čakali in ga bomo izkoristili za potrditev, da v razvoju ne zaostajamo. Novi potniki nas silijo v nov razvojni ciklus v obliki novih objektov, posodabljanja infrastrukture in optimizacije poslovanja«, je ob pomembnem dogodku povedal Vinko Može, predsednik uprave Aerodroma Ljubljana. Promet na letališču danes ne bi bil tako živahen, če ne bi letališče v preteklih desetih letih ogromno vlagalo v posodabljanje infrastrukture in v razvoj komercialnih storitev.

Milijonti potnik ni prišel sam po sebi. V zadnjih desetih letih smo na letališču povečali pristaniško ploščad, prenovili in razširili potniško stavbo, obnovili vzletno-pristajalno stezo, podaljšali vozno stezo, posodobili svetlobno-navigacijski sistem, zgradili hangar splošnega letalstva ter letališko ploščad pred njim, razširili parkirišče za osebna vozila, zgradili garažni objekt za tehnična vozila za sprejem in odpravo letal, rekonstruirali servisno cesto, dogradili tehnično varovanje, komunalno in energetsko infrastrukturo ter modernizirali objekte za tovorni promet. Vsi ti projekti so zagotovili primeren nivo storitev, zaradi katerih se letalske družbe vse pogosteje odločajo za Brnik, ne za sosednja letališča. Z aktivnim trženjem na letališče prihajajo nove družbe letošnje novosti so bile Malev (Budimpešta), easyJet (London in Berlin) in Air France (Pariz). Cilj letališča je, da bi v bližnji prihodnosti na letališče pripeljal družbe, ki bodo po zraku s Slovenijo povezale še Iberski polotok, Italijo, del Skandinavije in Rusijo.

Brnik, 9. december 2004