DomovMediji

Aerodrom Ljubljana med dobitniki priznanj Evropske zelene pisarne

Na podelitvi priznanj Evropske zelene pisarne, ki je 22. novembra potekala v Bruslju, je bil med dobitniki tudi Aerodrom Ljubljana, ki je bil nagrajen za najboljši sistem za menedžment zelene pisarne.

V okviru sodelovanja pri projektu Evropska zelena pisarna je družba Aerodrom Ljubljana svoja prizadevanja za zmanjševanje škodljivih vplivov njenih dejavnosti okrepila z ukrepi za ozelenjevanje pisarne. Okoljska politika družbe Aerodrom Ljubljana je tako bogatejša za zelene prakse na področju pisarniške dejavnosti. Sistematično vpeljevanje teh je temeljilo na skrbni raziskavi prednosti in pomanjkljivosti obstoječega ravnanja z okoljem. Z osveščanjem in spodbujanjem zaposlenih k odgovornemu odnosu do okolja tudi v pisarni ter uvajanju novih ukrepov na tem področju, se je družba zavezala k še učinkovitejši rabi naravnih virov in ravnanju z odpadki, večji kakovosti zraka v zaprtih prostorih, trajnostni politiki nabave sredstev in materiala ter večji rabi trajnostnih oblik prevoza. Pred prejemom omenjenega priznanja, ki je bil simbolično iz recikliranega vezja, je bil družbi v maju 2013 podeljen tudi certifikat Evropske zelene pisarne.

Evropska priznanja za zeleno pisarno so rezultat natečaja med organizacijami iz šestih držav Evropske Unije, sodelujočih v projektu, ki je vseboval usposabljanje in mentorstvo menedžerjev zelenih pisarn. Za priznanja se je potegovalo 22 nominirancev iz vseh sodelujočih držav, med katerimi so bila mala in velika podjetja, nevladne organizacije in institucije javnega sektorja. Aerodrom Ljubljana, ki je sodeloval v kategoriji velikih podjetij, je prejel posebno priznanje Evropske zelene pisarne za najboljši sistem za menedžment zelene pisarne. Družba se je s priznanjem na področju zelenih praks postavila ob bok velikim korporacijam, kot sta Unilever in Tetra PAK.

Podelitev priznanj je bila organizirana v okviru evropskega projekta Mreža za standardizacijo zelene pisarne v EU, ki se financira iz programa za vseživljensko učenje Leonardo Da Vinci. Projekt je povezoval 7 organizacij iz 6 evropskih držav (Belgije, Bolgarije, Estonije, Madžarske, Romunije in Slovenije). Glavni cilj projekta je bil usposobiti menedžerje zelenih pisarn iz javnega, zasebnega in nevladnega sektorja za izboljšanje okoljske uspešnosti pisarniške dejavnosti. Razvit je bil sveženj orodij, sestavljen iz priročnika, kontrolnega seznama za samoocenjevanje, kalkulatorja ekološkega odtisa ter virtualne pisarne.

Vzporedno s projektom Evropske zelene pisarne je Aerodrom Ljubljana izračunal svoj ogljični odtis in na prvi stopnji uspešno opravil certificiranje Airport Carbon Accreditation (ACA) v okviru pobude Združenja evropskih letališč (ACI Europe) za zmanjševanje toplogrednih plinov na letalskem področju. Certificiranje Združenja evropskih letališč je edini institucionalno priznan standard za certifikacijo na področju upravljanja z ogljičnim odtisom letališč. Več informacij o pobudi je dostopnih na naslovu: http://www.airportcarbonaccreditation.org/.

Zg. Brnik, 5. 12. 2013