DomovMediji

V začetku leta 2014 ljubljansko letališče z občutno rastjo potnikov in tovora

Zg. Brnik, 13. 3. 2014 - Prek Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je v prvih dveh mesecih leta 2014 potovalo 15,6 odstotka več potnikov glede na lansko primerljivo obdobje. S poletnim voznim redom, ki stopi v veljavo 30. marca 2014, bo mreža letov iz Ljubljane širša - Adria Airways uvaja lete v Prago in Varšavo.

Javni potniški promet na ljubljanskem letališču v januarju in februarju 2014 beleži 15,6-odstotno rast. Povečanje števila potnikov je bilo zabeleženo pri domačem in pri tujih prevoznikih. Poleg domačega prevoznika je k rasti števila potnikov najbolj doprinesel prevoznik Air Serbia, ki od decembra 2013 dnevno leti v Beograd. Pozitivno je na rast prometa vplivala tudi zelo dobra zasedenost letal ostalih rednih prevoznikov.

Občutna rast je bila zabeležena tudi pri količini oskrbljenega tovora, ki je glede na lansko primerljivo obdobje 11,7-odstotna. Preseganje je bilo zabeleženo v vseh kategorijah tovora, v februarju pa je bila dosežena tudi rekordna količina oskrbljenega letalskega tovora v enem dnevu.

Praga in Varšava novost v poletnem voznem redu

V poletnem voznem redu 2014 bo mogoče z ljubljanskega letališča potovati na več destinacij kot lani. Domači prevoznik svojo mrežo letov širi s povezavo v Prago in Varšavo, kamor bo letel trikrat tedensko. Adria Airways bo sicer v poletnem voznem redu Ljubljano povezovala še s 17 drugimi evropskimi mesti, po enoletnem premoru bo ponovno redno letela tudi v London (Gatwick).

Tuji redni letalski prevozniki v poletni sezoni ohranjajo destinacije z zimskega voznega reda. Po zimskem premoru se na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana vrača prevoznik Finnair, ki bo v Helsinke letel štirikrat na teden. V primerjavi z lansko poletno sezono je v mreži letov nova dnevna povezava Air Serbie v Beograd. Vsak dan v tednu se lahko iz Ljubljane potniki s prevoznikom Turkish Airlines odpravijo v Istanbul, z Air France pa v Pariz. Število letov v London ohranjata nizkocenovnika easyJet in Wizz Air. Slednji v istem obsegu nadaljuje tudi z leti v Bruselj. Ljubljana ostaja pet dni v tednu povezana s Podgorico, kamor leti Montenegro Airlines.

Z več kot 200 leti tedensko neposredno na 24 evropskih destinacij

Potniki bodo z osrednjega slovenskega letališča v poletni sezoni lahko potovali z več kot 200 rednimi leti tedensko neposredno na 24 destinacij, ki jih bo zagotavljalo osem rednih letalskih prevoznikov. Slovenijo bodo povezovali z večino pomembnejših evropskih prestolnic in preko glavnih vozlišč omogočali letalska potovanja po celem svetu.

Tudi letos bo z ljubljanskega letališča bogata ponudba čarterskih letov, predvsem na priljubljene počitniške destinacije v Sredozemlju (Grčija, Egipt, Turčija, Tunizija).

Poletni vozni red 2014 - ODHODI
Poletni vozni red 2014 - PRIHODI