DomovMediji

Ljubljansko letališče privablja vse več potnikov, tudi iz Avstrije

Zg. Brnik, 2. 4. 2014 - Minuli vikend je letalski promet na ljubljanskem letališču prešel na poletni vozni red, ki bo veljal do 25. oktobra 2014. Mrežo letov iz Ljubljane je razširila Adria Airways, s katero so te dni v Prago in Varšavo poleteli prvi potniki. Zaradi nove redne avtobusne povezave med Celovcem in Brnikom pa je letališče še dostopnejše avstrijskim potnikom.  

V poletnem voznem redu 2014 je mogoče z ljubljanskega letališča potovati na več destinacij kot lani. Domači prevoznik je svojo mrežo letov razširil s povezavo v Prago in Varšavo, kamor leti trikrat tedensko. Adria Airways bo Ljubljano v poletnem času povezovala še s 17 drugimi evropskimi mesti, po enoletnem premoru bo ponovno redno letela tudi v London (Gatwick). Tuji redni letalski prevozniki v poletni sezoni ohranjajo destinacije z zimskega voznega reda. Po zimskem premoru se na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana vrača prevoznik Finnair, ki bo v Helsinke letel štirikrat na teden. V primerjavi z lansko poletno sezono je v mreži letov nova dnevna povezava Air Serbie v Beograd. Vsak dan v tednu se lahko iz Ljubljane potniki s prevoznikom Turkish Airlines odpravijo v Istanbul, z Air France pa v Pariz. Število letov v London ohranjata nizkocenovnika easyJet in Wizz Air. Slednji v istem obsegu nadaljuje tudi z leti v Bruselj. Štirikrat na teden pa je Ljubljana v poletnem času povezana s Podgorico, kamor leti Montenegro Airlines.
Potniki bodo z osrednjega slovenskega letališča v poletni sezoni lahko potovali z več kot 200 rednimi leti tedensko neposredno na 24 destinacij, ki jih bo zagotavljalo osem rednih letalskih prevoznikov. Tudi letos bo bogata ponudba čarterskih letov, predvsem na priljubljene počitniške destinacije v Sredozemlju (Grčija, Egipt, Turčija, Tunizija). Nov je čarterski prevoznik Aegean Airlines, ki bo od junija do oktobra iz Ljubljane letel na Rodos.

Nova redna avtobusna povezava med letališčem in Celovcem

Ponudba letov z ljubljanskega letališča je s koncem marca še bolj dostopna avstrijskim potnikom. Med letališčem in mestom Celovec je bila 29. marca 2014 vzpostavljena redna avtobusna povezava, s štirimi dnevnimi vožnjami. Prevoznik Alpe Adria bo prevoze opravljal z začetne postaje na letališču Celovec, vmesnimi postanki na avtobusni postaji v Celovcu, v Borovljah, Kranju, ljubljanskem letališču in končno postajo na avtobusni postaji v Ljubljani. Pri tem bo mogoče potovati le med državama, ne pa tudi na notranjih vožnjah. O cenah avtobusnih vozovnic in podrobnostih se je mogoče pozanimati na spletni strani prevoznika www.alpeadrialine.com.

Aerodrom Ljubljana pozdravlja redno avtobusno povezavo s Celovcem in pričakuje, da bo ljubljansko letališče zaradi nove pridobitve privabljalo še več avstrijskih potnikov. Potniki se iz bližnjih avstrijskih mest na slovensko letališče največkrat odpravijo z osebnim vozilom, pogosto pa uporabljajo tudi kombi prevoze, ki jih zagotavljajo različni ponudniki.

Iz Ljubljane ugodno po celem svetu

Osrednje slovensko letališče s konkurenčno ponudbo okoliškim privablja vse več potnikov. Prek večjih evropskih vozlišč je mogoče iz Ljubljane ugodno poleteti tudi na čezoceanske destinacije, predvsem s tujimi prevozniki (Turkish Airlines, Finnair, Air Serbia, Air France), ki mesečno pripravljajo posebne ponudbe letov. Nekaj takšnih je zbranih na naslovu http://www.lju-airport.si/sl/mediji/4991. Za polet iz Ljubljane v Bangkok bodo potniki na primer odšteli 514 evrov, Baku 463 evrov, Peking 620 evrov, Šanghaj 620 evrov in Tokio 710 evrov.     

Občutna rast potniškega prometa na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana se v prvih mesecih leta 2014 nadaljuje. V januarju in februarju 2014 je prek letališča potovalo 15,6 odstotka več potnikov glede na lansko primerljivo obdobje.