DomovMediji

Novo težko gasilsko vozilo in transportni trak

V Aerodromu Ljubljana se te dni veselimo dveh pomembnih pridobitev. Lažje delo v službi za oskrbo letal omogoča nov transportni trak – elevator z izvlečno valjčno progo, gasilsko-reševalna služba pa je bogatejša za novo težko gasilsko vozilo Rosenbauer Panther.

Delovna sredstva v Službi za oskrbo letal po novem dopolnjuje tehnološko dovršen transportni trak z izvlečno valjčno progo na električni pogon. Proizvajalec transportnega traku je slovensko podjetje TIPS d.o.o., nadgradnja izvlečne valjčne proge pa je rešitev danskega podjetja Power Stow A/S. Omenjeno delovno sredstvo zaposlenim optimizira delovni proces in olajša na- in razkladanje prtljage in tovora v in iz prtljažnega prostora letala. Dvigovanje in spuščanje mostu transportnega traku se med uporabo samodejno prilagaja spreminjajoči višini prtljažnika letala. Zaradi takega načina dela se zmanjšuje tveganje za zdravje in poškodbe zaposlenih (bolečine in poškodbe v hrbtnem predelu). Izvlečna valjčna proga je primerna za različne tipe letal, saj se izvlečni trak lahko iztegne do 7,5 m v prtljažni prostor letala. Delovno sredstvo je opremljeno tudi s samodejnim sistemom za štetje števila kosov prtljage in tovora.

Z novo veliko pridobitvijo - letališkim gasilskim vozilom Rosenbauer Panther 6x6 HRET - pa se lahko pohvali tudi Gasilsko-reševalna služba Aerodroma Ljubljana. Gre za zmogljivo vozilo, ki ga poganja motor Volvo z močjo 505 kW (705 KM). Tri metre široko in skoraj 12 metrov dolgo vozilo s pogonom na vseh šest koles doseže hitrost do 115 km/h, kljub svoji teži, cca. 39 ton pa se varno zaustavlja s pomočjo zavor z diski in  vgrajenim ABS, na vseh šestih kolesih. 
Za potrebe gašenja lahko prepelje 12.000 litrov vode, 1.500 litrov penila in 250 kg gasilnega praška. Opremljeno je s črpalko zmogljivosti 6.000 litrov/minuto, z dvižno teleskopsko roko z monitorjem in s konico za prebijanje trupa letala, za gašenje notranjih požarov, z monitorjem na sprednjem odbijaču z zmogljivostjo 1.500 litrov/minuto in dvema visokotlačnima stranskima navijakoma (40 bar). Učinkovitost vozila povečuje tudi vgrajena dodatna oprema kot so trije kompleti dihalnih aparatov, hidravlično orodje s škarjami in razpiralnimi kleščami, svetlobni stolp v LED tehniki, motorna rezilka, IR termo kamera na strehi vozila in na teleskopski roki, kamera za pomoč pri vzvratni vožnji itd. Z vozilom je bil dobavljen tudi t.i. simulator za delo z dvižno roko (PC, programska oprema, ročice za upravljanje monitorjev), ki bo olajšal in izboljšal usposabljanje posadk.
Letalski promet po statistiki velja za najbolj varno vrsto prevoza. Čeprav je verjetnost za nastanek letalske nesreče na letališču majhna, pa tveganje za nastanek takega dogodka ves čas obstaja. Gasilska služba je zato na letališču obvezna, njen glavni cilj pa je reševanje človeških življenj v primeru letalske nesreče ali drugih neželenih dogodkov, za kar je potrebna brezhibna in učinkovita oprema ter dobro usposobljeno osebje. Novi Panther posodablja in povečuje zanesljivost ter učinkovitost voznega parka letališke gasilske službe - v njem so še Panther 8x8, Actros, Falcon in Faun. S pomembnim izboljšanjem pogojev za reševanje v primeru nesreč se povečuje varnost potnikov, zaposlenih in drugih uporabnikov letališča.

Brnik, 18. 4. 2014