DomovMediji

Potniški terminal obogatili s stalno interaktivno letalsko razstavo

Zg. Brnik, 5. november 2014 - Potniški terminal na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana je od danes naprej obogaten z novo vsebino. V prostorih nekdanje bančne poslovalnice je potnikom, obiskovalcem in ljubiteljem letalstva omogočen vpogled v vznemirljiv svet letenja z mini stalno letalsko razstavo, ki jo je pripravil klub Aquila Air Adventures. Vstop v razstavni prostor je brezplačen, postavitev pa bo za obiskovalce odprta vse dni v letu.

Razstava s fotografijami in predmeti prikazuje čaroben svet letalstva in dejavnost kluba Aquila Air Adventures. Med zanimivejšimi eksponati je model kokpita letala Airbus A320, zvezdasti motor starinskega letala Gavron, prerez letalskega motorja, opremi za vojaškega in civilnega pilota, instrumenti in instrumentalne table, risbe in fotografije. Pričakuje se, da bo največ pozornosti požel simulator letenja v modelu letala Soko Galeb g2, kjer se bo mogoče vživeti v svet, kot ga doživljajo piloti. Da bo vzdušje pristnejše bo poskrbela zvočna povezava s kontrolo letenja v realnem času. Najmlajšim bo na voljo tudi otroški kotiček.

Foto: Miro Majcen

Prostor bo odprt vse dni v letu. Ogled razstavnega prostora je brezplačen, plačljiva bo le uporaba simulatorja. Možne termine za uporabo lahko preverite pri vodji kluba Aquila Air Adventures Primožu Jovanoviću na telefonski številki 068 198 123. Za desetminutno letalsko izkušnjo boste odšteli 10 €.

Interaktivna razstavna vsebina bogati ponudbo in podobo ljubljanskega letališča. Prepričani smo, da bo vzbujala zanimanje tako med naključnimi potniki in obiskovalci ter zaposlenimi letališča kot med navdušenci in poznavalci letalstva. Postavitelji razstave ne skrivajo želje, da bi ta razstavni prostor v prihodnosti razvili v letalski muzej, ki bi primerno predstavljal dosežke slovenskega letalstva in dostojno ohranjal ta pomemben del slovenske zgodovine.

Letalstvo je v zgodovini človeštva vedno predstavljajo pomembno gonilo razvoja. Brata Wright sta leta 1903 z letalom Flyer kot prva človeka na svetu uspela z letalno napravo, ki je bila težja od zraka, poleteti v nebo. Samo šest let kasneje, leta 1909, sta v goriških Rojcah brata Rusjan z letalom EDA 1 tudi sama ponovila uspeh bratov Wright. Ta dogodek je Slovence postavil v sam vrh tehnološko razvitih narodov. Jugoslavija in s tem tudi Slovenija je bila dolga leta v vrhu razvoja in konstrukcij letal, pot tja pa sta jim utrla prav brata Rusjan.

Del slovenske letalske zgodovine je v avli letališkega potniškega terminala na Brniku že ujet z zbirko štirih starodobnih letal – jadralnega letala Vrabec (konstruktor Ivo Šoštarič, obnova Igor Bitenc in Ivan Mavec), jadralnega letala Jastreb 54 (konstruktor Ivo Šoštarič, obnova Igor Bitenc in Ivan Mavec), replike »Normalnega letalnega aparata (konstruktor Otto Lilienthal, replika Igor Bitenc in Ivan Mavec) in replike Ede 5 (konstruktor Edvard Rusjan, replika Albin Novak).

Foto: Miro Majcen

***

O Aeroklubu Aquila Air Adventures:

Z namenom ohranjanja in razvijanja letalske kulturne dediščine je bil leta 2012 ustanovljen aeroklub Aquila, katerega končni cilj je ustanovitev letalskega muzeja, ki bi ohranjal ponosa vreden del slovenske zgodovine. Ustanovitelj in idejni vodja kluba je Primož Jovanović, letalski zanesenjak, ljubitelj in profesionalni pilot. V Aquili sledijo ciljem in viziji bratov Rusjan. Kupili so dve letali Soko Galeb g2 in eno od njih obnovili. Aktivno sodelujejo tudi pri razvoju letala Flamingo, katere testni leti se bližajo h koncu.

Dodatne informacije: Brigita Zorec, vodja korporativnega komuniciranja, 04 20 61 103, brigita.zorec@lju-airport.si.