DomovMediji

Svetovni dan boja proti AIDS-u obeležujemo tudi na letališču

Društvo DIH v sodelovanju z ljubljanskim letališčem tudi letos obeležuje 1. december - Svetovni dan boja proti aidsu. V potniškem terminalu so se nam danes ponovno pridružili prostovoljci društva, ki mimoidočim potnikom in obiskovalcem delijo rdeče pentlje (simbol boja proti AIDS-u), informativne zloženke s kondomi in lubrikanti, ozaveščajo o varni spolnosti ter širijo osrednje geslo letošnje globalne kampanje: Proti ničli – nič novih okužb, nič diskriminacije, nič umrlih zaradi AIDS-a.

Vsak dan se z virusom HIV okuži okoli 16.000 ljudi, med njimi je najmanj 7.000 mlajših od 25 let. Po ocenah strokovnjakov naj bi bilo v svetu s tem virusom okuženih že blizu 40 milijonov posameznikov. V Sloveniji število okužb v zadnjih letih narašča. Samo v preteklem letu so na Inštitutu za javno zdravje prejeli  podatke o 43 novih diagnozah okužbe. Skupno naj bi bilo pri nas okuženih 450 posameznikov.


***
Društvo DIH – Enakopravni pod mavrico je prostovoljno, samostojno in nepridobitno združenje, ki deluje na več področjih. Med drugim na področjih integracije in socializacije homoseksualnosti, promocije in zaščite človekovih pravic, preventive na področju zdravja in socialnega varstva ter na področjih, ki so kako drugače povezana s homoseksualnostjo. Več na: www.dih.si.

Zg. Brnik, 1. 12. 2014