DomovMediji

Letališki terminal bogati fotografska razstava »Pogled Muhe«

Vzdušje v potniškem terminalu Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana v teh dneh bogati kolaž 30 fotografij vzdolž prihodnega in odhodnega dela potniške avle.

Avtor in idejni vodja projekta je Nino Mihalek – Muha, ki je predvsem letalski fotograf in navdušenec, ki v objektiv strastno in predano lovi vse, kar je povezano z letalstvom. To uspešno in najraje počne s ptičje perspektive, zato njegov vzdevek »Muha« ni naključje. Med več desetletnim poglobljenim osrednjega slovenskega letališča je Nino kalil svojo prepoznavno mojstrstvo v letalski fotografiji in s tem ustvaril bogat zapis velikega dela polpretekle zgodovine letališkega življenja. Ta zapuščina presega obliko slikovnih dokumentov in se kaže v mojstrskih kreacijah ter nevsakdanjih detajlih, ki bi brez njegovega pogleda skozi objektiv za vedno ostali skriti.

Pričujoča razstava presega meje letališča, hkrati pa je z njim neločljivo povezana. Čeprav je letališče v njenem bistvu, je večji poudarek dan »stranskim« pogledom, ki se nam odstirajo obiskovalcem, ko pridejo v Slovenijo. Naravne lepote in motivi, ki niso klišejski in z razglednic, ki morda na prvi pogled ne pomenijo nič posebnega, a vseeno na svojstven način razkrivajo prepoznavne kotičke naše države.

Avtor svoj pogled kombinira s pogledi še dveh drugih fotografov. Če je pogled Nina iz zraka na zemljo, se kamera Jureta Mežnaršiča spogleduje iz zemlje na zemljo. Vmes in okoli nje je veliko zraka, saj so fotografije nastajale na ravnih ali vertikalnih poteh v naših čudovitih gorah. To niso fotografije, ki bi nastale na namenskih fotografskih izletih v gore ampak spotoma, kot dokumentarni zapisi preživljanja časa v gorskem okolju, zapisi veselja soplezalcev, romantičnih trenutkov, nevarnosti v gorah, težkih pogojev za preživetje in ne nazadnje, kot poklon tistim, ki so prvi hodili v naše gore. Pogled iz vode in pod vodo, ki ga je prispeval Franc Goltez, je tretja dimenzija te razstave. Dimenzija, ki nam je večini še najmanj znana in zato takoj pritegne pozornost. Kdo se skriva v »zaprašenih« globinah, neobičajen pogled na blejski grad, obojestransko presenečenje ob srečanju. In zopet je tu zrak, mehurčki okoli vodnih rastlin na svoji poti navzgor in ven v element, ki prežema celotno razstavo.


Zbirka fotografij, ki morda na prvi pogled nima veliko skupnega, razkriva gledalcu tisto, kar pozna, kar je že velikokrat videl, a tokrat iz neke druge perspektive in v drugačnih kombinacijah. Povezujejo jo avtorji, ki so večji del svojega življenja vsak po svoje vpeti v letališko stvarnost in ki jih zaznamuje raziskovanje sveta skozi fotografski objektiv. Njihovo delo zaokrožuje ozadje, za katerega je ročno poslikavo prispeval akademski slikar Gregor Nartnik – Nagi in ki razstavo umešča med stilizirane gore in oblake, med realno in abstraktno. Skoraj 100 metrov dolga ročna poslikava ozadja se zagotovo uvršča med največja dela takšne vrste daleč naokoli.


 

Pokrovitelj projekta, s katerim smo želeli pritegniti pozornost potnikov in obiskovalcev ter poživiti letališki ambient, je Aerodrom Ljubljana. Razstava je nastala kot eden sklepnih dogodkov v poklon in obeležitev 50. obletnici delovanja letališča.
 

Zg. Brnik, 22. december 2014