DomovMediji

Razstava arhitekta Cirila Oblaka in likovne zbirke Aerodroma Ljubljana

V Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj so odprli predstavitveno razstavo arhitekta Cirila Oblaka, nagrajenca Prešernovega sklada za letališko stavbo na Brniku in za tovarniško stavbo Gorenjskih oblačil. Predstavitev arhitekta dopolnjuje izbor del Prešernovih nagrajencev iz likovne zbirke Aerodroma Ljubljana.    

Prva razstava iz novega cikla predstavitev arhitektov in oblikovalcev, Prešernovih nagrajencev in nagrajencev Prešernovega sklada, prikazuje z nagrado Prešernovega sklada leta 1975 nagrajeno arhitekturo letališke stavbe na Brniku arhitekta Cirila Oblaka, dovolj znanega v svojem domačem gorenjskem in še posebej kranjskem okolju. Nagrado je prejel za prenovo in adaptacijo letališke zgradbe na Brniku, s sodelavcem Fedjo Klavora pa za tovarniško stavbo Gorenjskih oblačil.

Osrednji del razstave se prepleta z izborom 33 likovnih del Prešernovih nagrajencev iz sicer bogate likovne zbirke Aerodroma Ljubljana. Likovna zbirka Aerodroma Ljubljana predstavlja pomemben pregled in predstavitev v enem delu slovenske moderne umetnosti, v drugem pa likovnikov gorenjske regije, v katero je vpeto letališče. Velik del Aerodromove zbirke so ustvarili prav Prešernovi nagrajenci.

Zaradi svoje likovne zbirke letališče ni samo objekt, namenjen funkciji zagotavljanja mobilnosti prebivalstva in prometnih poti. Predstavitev pomembnega in reprezentativnega dela slovenske umetnosti mu dodaja vrednost. Ker smo za letalske potnike prvi stik z našo deželo in zadnji, ko iz nje odidejo, je to poslanstvo še toliko bolj pomembno.

Razstava dela likovne zbirke Aerodroma Ljubljana v Galeriji Prešernovih nagrajencev ob predstavitvi Cirila Oblaka, našo zbirko predstavlja v drugačnem okolju, ustvarja nove odnose in s tem likovni zbirki Aerodroma Ljubljana dodaja novo vrednost. Je hkrati poklon njenim avtorjem in prikaz dobrega sodelovanja z lokalno skupnostjo. Ne smemo je razumeti kot razstavo nekega preteklega časa, temveč kot most s sedanjostjo. Daje nam priložnost za ponovno osmislitev in opredelitev likovne zbirke v nekoliko drugačnem času in okolju. Manifestira dejstvo, da bo spoštovanju slovenske umetnosti Aerodrom Ljubljana ostal zavezan tudi v prihodnje.

Katalog razstave si lahko ogledate tukaj.

Razstava bo na ogled do četrtka, 30. aprila 2015, med tednom od 10. do 18. ure, ob sobotah od 10. do 13. ure. Ob nedeljah, ponedeljkih in praznikih je galerija zaprta.

Zg. Brnik, 20. 3. 2015