DomovMediji

Ob slovenskem mesecu širimo slovensko kulturno in kulinarično izročilo

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana uvajamo tematske mesece. V velikonočnem času začenjamo s slovenskim, katerega namen je zaokrožiti letališko ponudbo skozi promocijo Slovenije ter njenih kulturnih, kulinaričnih in naravnih znamenitosti. V slovenski mesec so nas uvedli rokodelci iz škofjeloškega Centra DUO. Več kot 300 potnikom so v petek prikazali postopek izdelave izdelkov umetnostne obrti in jih na ta način seznanili z dolgo slovensko rokodelsko tradicijo.

Za ozaveščanje o naši bogati kulturni dediščini so poskrbeli tudi predstavniki škofjeloškega pasijona – igre, ki velja za slovensko turistično atrakcijo ter jo na vsakih nekaj let na ulicah in trgih Škofje Loke uprizarjajo na podlagi najstarejšega dramskega besedila v slovenskem jeziku. Tako pasijonski kot rokodelski izdelki bodo v prvem nadstropju potniškega terminala na ogled vse do konca meseca maja.

Sočasno z razstavo rokodelskih izdelkov smo otvorili tudi razstavo fotografij tipičnih slovenskih jedi priznanega fotografa Toma Jeseničnika – avtorja in soavtorja več kot 85 fotomonografij ter 150 turističnih in poljudoznanstvenih publikacij. Razstava zajema sedem  tradicionalnih slovenskih jedi – ajdove štruklje, idrijske žlikrofe z bakalco, kranjsko klobaso, ljubljanske palačinke s pehtranom, zgornjesavinjski želodec, prekmursko gibanico in orehovo potico. Vsaka jed zastopa eno slovensko regijo. Nekaj izmed naštetih jedi bo potnikom v letaliških restavracijah in barih tekom celega slovenskega meseca dostopnih po ugodnejših cenah kot sicer, ponudba slovenskih izdelkov pa bo posebej izpostavljena tudi v letaliških prodajalnah.  

Zg. Brnik, 1. 4. 2015