DomovMediji

Vaja za pse vodnike in njihove lastnike

Aerodrom Ljubljana je danes v sodelovanju z društvom CANIS, katerega osnovno poslanstvo je šolanje psov za pomoč gibalno in senzorno oviranih oseb, na ljubljanskem letališču pripravil trening za pse vodnike in njihove lastnike. Ti so se imeli možnost podrobno seznaniti z letališkimi postopki in morebitnimi težavami, na katere lahko naletijo v primeru potovanja z letalom. Pet udeležencev vaje se je prijavilo na testni let, opravilo varnostno kontrolo, se sprehodilo do izhoda in se po prevozu z avtobusom na ploščad vkrcalo na letalo Adrie Airways.

Dostopnost invalidov s psi pomočniki in vodniki na javna mesta in transportna sredstva na območju Evropske unije urejajo Zakon o izenačevanju možnosti invalidov in številne konvencije Evropske unije. V Sloveniji pa tudi Zakon o zaščiti živali. Psi, ki potujejo z letalom, morajo biti vnaprej najavljeni, z oprtnico označeni kot vodniki ter imeti ustrezen potni list in identifikacijsko kartico.

Baron, pes vodnik, foto: P. Irman, 2013
 

Za varno potovanje potnikov s posebnimi potrebami na letališču poskrbi osebje za oskrbo potnikov. Letališko osebje nudi osebam s posebnimi potrebami pomoč od prihoda na letališče do vstopa na letalo, kjer osebo preda v oskrbo kabinskemu osebju letalskega prevoznika. Več informacij o pomoči potnikom s posebnimi potrebami najdete na spletni strani Aerodroma Ljubljana.

Pes lahko ves čas potovanja sedi ob svojem lastniku. V skladu z letalskimi priročnikom, ki je usklajen z zakonodajnimi zahtevami in potrjen s strani državnega organa za letalstvo, je na posameznem letalu zaradi varnosti dovoljena prisotnost največ enega psa. Adria Airways se trudi ugoditi potrebam in željam svojih potnikov v največji možni meri. Iz tega razloga v njihovem podjetju trenutno potekajo procesi uvajanja sprememb v operativne procedure in s tem same spremembe operativnih priročnikov. Med drugim se preučuje možnost povečanja števila dovoljenih psov v potniški kabini.

Zg. Brnik, 8. 5. 2015