DomovMediji

Otvoritev garažne hiše s poslovnim prizidkom združili s posvetom o razvoju letalskega turizma

Minister za promet, mag. Janez Božič in Vinko Može, predsednik uprave Aerodroma Ljubljana, sta uradno odprla našo najnovejšo pridobitev sodobno garažno hišo s poslovnim prizidkom. Otvoritve se je udeležil tudi minister za okolje, dr. Janez Podobnik. Pred tem smo v prostorih družbe pripravili posvet o prihodnosti in razvoju letalskega turizma v Sloveniji. 

Objekt je arhitekturno zasnoval arhitekt Vladimir Koželj z arhitekti biroja Eko Art iz Ljubljane, zgradila pa ga je družba SCT. Garažna hiša s poslovnim prizidkom predstavlja prvo dejanje v intenzivnem investicijskem ciklusu na letališču Ljubljana. Obsega skoraj 40.000 kvadratnih metrov površin (33.400 parkirnih in 4270 kvadratnih metrov poslovnih površin).

Že v naslednjem letu bomo na letališču začeli z gradnjo novega potniškega terminala, ki se bo raztezal v smeri ob letališki ploščadi proti Kranju. Med gradnjo bo sedanje odprto parkirišče zaprto, zato smo morali že sedaj poskrbeti, da bo takrat na voljo dovolj parkirnih mest. Med našimi načrti je tudi prestavitev sedanje ceste severneje od letališča, prenova vzletno-pristajalne steze, voznih ter dovoznih poti in gradnja komercialno-logističnega centra na zemljiščih severno od letališča, v katerih nakup so v zadnjih letih vložili veliko sredstev.

»Ta garažna hiša nakazuje sodobno podobo, ki jo bo ljubljansko letališče dobilo v roku pet let in je pogoj, da bomo lahko nadaljevali z nadaljnim razvojem. Naši investicijski načrti so smeli. Ob tem se dobro zavedamo, da potniki k nam ne bodo prihajali le zaradi sodobne in urejene infrastrukture. Svoje poslanstvo razumemo tudi v aktivnem trženju in pridobivanju novih letalskih prevoznikov na naša tla. Od novih potnikov še zdaleč nima koristi le Aerodrom Ljubljana, temveč imajo potniki, tako poslovni kot tisti, ki so tu izključno zaradi turizma, številne pozitivne učinke za celotno državo«, je ob svečani otvoritvi objekta poudaril predsednik uprave Aerodroma Ljubljana, Vinko Može.

Otvoritev smo izkoristili tudi za pripravo okrogle mize o prihodnosti in razvoju letalskega turizma v Sloveniji. Na njej smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo med potniki easyJeta izvedli letos spomladi.

Raziskava je pokazala, da je ta letalski prevoznik v enem letu v Slovenijo pripeljal približno 100.000 letalskih potnikov, ki so za namestitev pri nas v povprečju porabili vsak 220 EUR v celotnem obdobju bivanja, za izvenpenzionsko porabo pa še dodatnih 75 EUR dnevno. Okroglo mizo je vodila dr. Tanja Mihelič z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, kot sogovorniki pa so sodelovali Vinko Može, predsednik uprave Aerodroma Ljubljana, Branko Lučovnik, predsednik uprave Adrie Airways, Janez Pergar, predsednik uprave Kompasa, Barbara Gunčar, direktorica STO, Matjaž Čede, direktor Ilirike turizma, Andrej Šprajc iz Savine divizije za turizem ter Edi Lesnik iz Hotelov Morje, ki sodijo pod okrilje Skupine Istrabenz. Člani okrogle mize, za katero so sedli tisti, ki lahko za rast slovenskega letalskega turizma z medsebojnim povezovanjem lahko storijo največ, so govorili predvsem o možnostih, kako na slovenska tla pripeljati novo zgodbo o uspehu, ki bo po številu gostov in njihovi potrošnji v Sloveniji, lahko primerljiva z easyJetom.

Brnik, 1. junij 2005.