DomovMediji

Spomin na dogodke osamosvojitvene vojne

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kranj in Veteransko policijsko društvo SEVER Gorenjske sta v počastitev dneva državnosti in v spomin na dogodke osamosvojitvene vojne za Slovenijo junija 1991 na ljubljanskem letališču organizirala krajšo spominsko slovesnost. S svojo prisotnostjo so spomin na odločilne trenutke osamosvajanja in 14-letnico samostojnosti naše države počastili predstavniki Slovenske vojske, Policije in Aerodroma Ljubljana.

V desetdnevni vojni leta 1991 je takrat prenovljeno ljubljansko letališče čez noč opustelo. Letališče so na dan osamosvojitve, 26. junija, zaprli. Letališče je bilo obkoljeno s strani Jugoslovanske armade, nekateri objekti pa napadeni z letali. K sreči letališka infrastruktura ni bila hudo poškodovana, žal pa je desetdnevna vojna zahtevala tudi dve človeški življenji.

Zapora letališča je z večjimi in manjšimi izjemami, ko je letališče bilo odprto, trajala do sredine februarja 1992, kar je pomenilo velik izpad prometa in dohodka. V tem času so potnike z avtobusi vozili na celovško letališče. Čas zapore je Aerodrom Ljubljana izrabil za prenovo letališke stavbe, obnovo letališke ploščadi za parkiranje letal in uvajanje informatike za letališko osebje in potnike. Ob ponovnem odprtju je letališče  začelo dejansko iz nič, saj se je promet popolnoma prestrukturiral in se za približno štirikrat zmanjšal.

Brnik, 27. junij 2005