DomovMediji

Aerodrom Ljubljana s strmo rastjo prometa

Aerodrom Ljubljana je v prvih petih mesecih letošnjega letal beležil 7,6-odstotno rast števila potnikov. Rast je bila še posebej strma maja, ko je bilo potnikov kar 19,6 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Poljski letalski prevoznik LOT je napovedal vzpostavitev redne povezave z Varšavo.

V javnem prometu je bilo vključno z majem oskrbljenih 476.984 potnikov, kar je 7,6 odstotkov več in zabeleženih 8.685 premikov letal, kar je 1,5 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Število premikov je manjše zaradi spremembe strukture letal v korist večjih (in težjih) letal, izboljšuje pa se tudi njihova zasedenost.

Rast je bila še posebej strma maja, ko je bilo oskrbljeno 128 411 potnikov, kar 19,6 odstotkov več kot maja lani. Obetamo si, da se bo rast prometa nadaljevala tudi v poletnih mesecih.

Spomladi 2016 prihaja poljska letalska družba LOT

V poletnem voznem redu 2015, ki velja do 24. oktobra, je sicer ljubljansko letališče povezano z več destinacijami kot lani. Potniki lahko z več kot 160 rednimi leti tedensko potujejo neposredno na 27 destinacij, ki jih zagotavlja devet rednih letalskih prevoznikov.

Swiss International Airlines od marca zagotavlja dnevne lete v Zurich. Domači prevoznik je aprila uvedel novi povezavi v Berlin  in Stockholm. Turkish Airlines je sedmim tedenskim frekvencam dodal še tri, v Istanbul po novem leti kar desetkrat na teden. V poletni sezoni se je na Brnik s štirimi tedenskimi leti v Helsinke vrnil tudi Finnair. Izpostaviti velja še družbo Montenegro Airlines, ki poleti petim tedenskim dodaja še šesti let v Podgorico.

Obstoječim rednim letalskim prevoznikom se bo spomladi 2016 pridružila poljska letalska družba LOT, ki je danes napovedala letenje med Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana in Varšavo.

Poletne čarterske lete bo 10 prevoznikov opravljalo na 23 turističnih destinacij. Med najbolj zaželene še vedno sodijo grški otoki. Največje število čarterskih poletov sicer opravi domača Adria Airways

Zg. Brnik, 22. 6. 2015