DomovMediji

Galerijsko svetišče lavreatov: razstava likovnih del Prešernovih nagrajencev

Galerija Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj je ob svojem dvajsetletnem delovanju pripravila odmeven dogodek, ki ga obeležuje z razstavami po različnih razstaviščih v Kranju in njegovi okolici. Osrednji razstavni dogodek je v Galeriji Prešernovih nagrajencev, pridružile pa so se tudi druge ustanove, ki v svojih zbirkah hranijo dela Prešernovih nagrajencev in nagrajencev Prešernovega sklada za likovno umetnost: Gorenjski muzej, Zavarovalnica Triglav, Elektro Gorenjska, Gorenjska banka in Aerodrom Ljubljana. Razstave bodo na ogled od junija do novembra 2015.

Likovna zbirka Aerodroma Ljubljana sloni na treh stebrih - predstavlja pomemben pregled in prezentacijo slovenske moderne umetnosti, likovnikov gorenjske regije, v katero je vpeto letališče, velik del zbirke pa je ustvarilo 32 Prešernovih nagrajencev. Prav umetnine Prešernovih nagrajencev predstavljajo njen najbolj žlahten, zaokrožen in prepoznaven del.  Zato ni naključje, da nas je Galerija Prešernovih nagrajencev iz Kranja pred kratkim povabila k skupni razstavi. Ob nedavni predstaviti arhitekta Cirila Oblaka, avtorja stare potniške zgradbe na Brniku, smo v Galeriji razstavili tudi del likovne zbirke Aerodroma Ljubljana, ki so jo ustvarili Prešernovi nagrajenci. Tako se je zbirka predstavila v drugačnem okolju, ustvarila sveže odnose in dobila novo vrednost. Razstava je Aerodromu dala priložnost za ponovno osmislitev in opredelitev Likovne zbirke Aerodroma Ljubljana. Sodelovanje je bilo spontano nadgrajeno z vključitvijo v projekt ob 20. obletnici Galerije: Galerijsko svetišče lavreatov. V njej se predstavljamo z izborom del, ki domuje v letališkem VIP salonu.
 

 

Drago Tršar: Bik, 1954, bron, 21 x 31 x 16 cm (iz likovne zbirke Aerodroma Ljubljana). Avtor fotografije je Marko Tušek.

Zg. Brnik, 29. 6. 2015