DomovMediji

Potnikom predstavili kamniško kulinarično in kulturno izročilo

Minuli teden smo na ljubljanskem letališču skupaj s Folklorno skupino Kamnik, pastirjem z Velike planine Petrom Erjavškom ter predstavniki Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik pripravili dogodek, s katerem smo želeli potnikom ponovno predstaviti nekaj kulturnih, kulinaričnih in naravnih znamenitosti Slovenije, natančneje Kamnika in okolice.

V odhodni avli potniškega terminala so kamniški folkloristi najprej presenetili letošnjega milijontega potnika, v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Franci Kramar pa mu je izročil simbolično darilo – sir trnič, ki ga na Veliki planini izdelujejo že stoletja. Kamniške in slovenske dobrote so imeli kasneje možnost okusiti tudi ostali potniki. Tako kamniške »kajžerice z ženofom« kot potica so šle še kako v slast vsem, ki so v sredo dopoldan čakali na svoj let. Recepte za kamniške dobrote s trničem in nekaj informacij o življenju na Veliki planini je najbolj radovednim razkril pastir Peter Erjavšek. Za prijetno plesno popestritev in vabilo na 45. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, ki bodo v Kamniku potekali prihodnji konec tedna, pa je poskrbela Folklorna skupina Kamnik.

Predstavitev Kamnika in okolice je le ena izmed številnih prireditev, ki smo jih z namenom promocije Slovenije za potnike pripravili letos. V februarju smo v potniški terminal namestili kotička za izmenjavo knjig in v goste povabili ptujske kurente. Z namenom predstavitve slovenskega kulturnega in kulinaričnega izročila smo v mesecu aprilu pripravili tudi t . i. slovenski mesec. V okviru tega smo potnike seznanili s postopkom izdelave rokodelskih izdelkov, jim v okušanje ponudili slovenske dobrote, razstavili serijo fotografij tradicionalnih slovenskih jedi Tomota Jeseničnika in jih povabili na uprizoritev najstarejšega dramskega besedila v slovenskem jeziku – Škofjeloškega pasijona. Slovensko kulturno in kulinarično izročilo pa bomo med potnike vsekakor širili tudi v prihodnje.

Zg. Brnik, 4. 9. 2015