DomovMediji

Aerodrom Ljubljana dopolnjuje likovno zbirko

Likovna zbirka Aerodroma Ljubljana je bogatejša za novo pridobitev. Gre za sliko akademskega slikarja in nagrajenca Prešernovega sklada, Janeza Vidica: Martin Krpan. Ob tej priložnosti smo v letališkem poslovnem salonu, kjer je slika dobila stalno mesto, odprli priložnostno razstavo, kjer si letališki potniki poleg Vidičevega Martina Krpana lahko ogledajo tudi ilustracije Klavdija Palčiča.
 
Likovna zbirka Aerodroma Ljubljana predstavlja pomemben pregled in predstavitev slovenske moderne umetnosti, likovnikov gorenjske regije, v katero je vpeto letališče, velik del naše zbirke pa tvorijo dela po novem že 34 Prešernovih nagrajencev.
Jedro likovne zbirke Aerodroma Ljubljana je družba, ki upravlja z ljubljanskim letališčem, v večini zaokrožila do sredine devetdesetih let prejšnjega stoletja, nekaj del, čeprav v manjši meri, pa odkupila tudi v kasnejšem obdobju. Celovita in reprezentativna zbirka je nastajala z mislijo, da je osrednje letališče neke države lahko tudi galerijski prostor, primeren za predstavitev nacionalne umetnosti in kulture. Za letalske potnike so letališki prostori prvi stik z našo deželo in zadnji, ko iz nje odidejo, zato je to poslanstvo še toliko bolj pomembno.
 
Ker prav stvaritve Prešernovih nagrajencev predstavljajo najbolj žlahten, zaokrožen in prepoznaven del zbirke, smo se odločili, da jo v tem delu nadgradimo. Naša nova pridobitev, Vidičev Martin Krpan, je večpomenska. Z njo zbirko dopolnjujemo z likovnim delom nagrajenca Prešernovega sklada in z vsebino, ki je pomembno zaznamovala slovensko kulturo in zgodovino. Glavni junak danes že skoraj ponarodele Levstikove povesti Martin Krpan je eden od simbolov slovenstva, je navdih za številne upodobitve in razmišljanja na eni strani čisto običajnih ljudi, na drugi pa vrste intelektualcev in umetnikov.

Pesnik in pisatelj Miroslav Košuta je ob umestitvi Martina Krpana v likovno zbirko Aerodroma Ljubljana zapisal: »Prav je, da se je letališče povezalo z Levstikovim junakom, saj prispeva svoje k premagovanju meja, ko prestavlja ljudi kot Martin Krpan svojo kobilico v snegu: kakor bi nesel skledo na mizo.«

Janez Vidic je Martina Krpana v tehniki olje na kartonu ustvaril v petdesetih letih. Slika je bila pred namestitvijo v letališke prostore potrebna kompleksnega restavriranja. Novo življenje sta ji vdahnila restavratorja Vesna Obid in Marij Vrenko, Aerodrom Ljubljana pa je s to potezo rešil in ohranil še eno podobo Martina Krpana v slovenski likovni umetnosti.

Več o Janezu Vidicu in motiviki Martina Krpana ter celotnem projektu, ki smo ga pripravili v sodelovanju z Galerijo Prešernovih nagrajencev Kranj, si lahko preberete v brošuri, ki je izšla ob predstavitvi.

Brnik, 7. april 2016