DomovMediji

Festival zabavno letališče navdušil tudi letos

Minulo soboto smo pogled v letališko zakulisje omogočili približno 1000 obiskovalcem Festivala zabavno letališče. Aerodrom Ljubljana ga je že tretje leto zapored organiziral za sodelavce in prijatelje zaposlenih na letališču.

Za nepozaben letališki dan je s predlogi, idejami in trdim delom poskrbelo približno 100 letaliških uslužbencev – predstavnikov Aerodroma Ljubljana in drugih podjetij ter organizacij, ki delujejo na letališču. »Prijateljske vezi med sodelavci, prijetno druženje, predanost zaposlenih in čudovito pripravljena prireditev so stvari, ki delajo naše podjetje boljše in drugačno od ostalih,« je bil na dogodek ponosen poslovodni direktor Aerodroma Ljubljana, Zmago Skobir. »Hvala vsem, ki so sodelovali in izpeljali izjemno kakovosten dogodek ter obiskovalcem pričarali zanimiv letališki dan«, je še dodal.Ogledi letališča, predstavitev sredstev in letaliških služb


Obiskovalci so lahko letališče cel dan spoznavali na različnih vodenih ogledih, kjer smo jim pokazali letališko infrastrukturo, raznolika tehnična sredstva, ki so nepogrešljiva za delovanje letališča, dejavnost vzdrževanja letal v Adria Airways Tehniki, kako se šolajo piloti so videli na simulatorju v Letalski šoli, posebej se je predstavila tudi helikopterska nujna medicinska pomoč.
Posebno razstavno mesto smo namenili še letališki zimski službi, najbolj pogumni pa so si letališče s ptičje perspektive lahko ogledali v košari za delo na višini. S pomočjo navdušencev iz kluba Virtualnega letalstva Slovenije in njihove računalniške opreme so se obiskovalci lahko približali izkušnjam pilotov.
Policisti Postaje letališke policije so predstavili kako se odkriva ponarejene dokumente. Obiskovalci so si lahko nadeli specialno policijsko opremo, odkrivanje eksploziva pa so demonstrirali s pomočjo službenega psa. Letališki cariniki so največ radovednosti poželi z izkušnjami o preprečevanju nezakonite trgovine s prostoživečimi vrstami in prikazom zaseženih eksponatov. Slovenska vojska je predstavila mobilni radar in delo vojaka, kakšno je delo kontrolorjev letenja so razložili kolegi iz Kontrole zračnega prometa Slovenije. Kaj smemo vzeti na letalo, kako poteka varnostni pregled potnikov in prtljage in kakšno je delo rentgenologov pa so nam pokazali sodelavci iz družbe G4S, ki na našem letališču opravlja naloge varovanja.Spremljevalne aktivnosti v znamenju odkrivanja Amerike

Poleg prikaza delovanja letališča, je bil namen letošnjega festivala obiskovalce opozoriti na ugodne cene letov iz Ljubljane do najrazličnejših ameriških mest. Te je mogoče preveriti tudi na: http://www.flyljubljana.si/ugodnosti-za-vas/ugodnosti-letalskih-druzb. 
Animacija za najmlajše se je tokrat odvijala na Divjem zahodu. Otroci so se ob pomoči ekipe Zavoda Enostavno Prijatelji za en dan spremenili v čisto prave Indijance – nadeli so si perjanice, si pobarvali lica, prisluhnili stari indijanski zgodbi, se naučili streljati z lokom in imeli čast spoznati pravega indijanskega poglavarja.
Malčki so odvečno energijo lahko sproščali še na napihljivih igralih in mini dirkališču, stari in mladi pa smo novejše ameriške zgodbe odkrivali ob igranju baseballa, učenju country plesa s plesno skupino Country Freaks in jahanju razjarjenega bika. 
Naše festivalsko potepanje smo nadaljevali v Južni Ameriki. Skupaj s predstavniki Salsotece Ljubljana smo se zavrteli v ritmih salse in se v mislih preselili v Rio de Janeiro, kjer se bodo čez dobra dva meseca na olimpijskih igrah zbrali najboljši športniki sveta. S skupnimi močmi smo ustvarili tudi val energije za Rio in na ta način našim športnikom, ki nas bodo zastopali na prihajajočih igrah, zaželeli veliko sreče in uspehov.Družinske igre

Novost letošnjega festivala so bile družinske igre, s katerimi smo želeli kot Družini prijazno podjetje obiskovalce spodbuditi k skupnemu spoznavanju letališča. V tekmo za privlačno prvo nagrado – panoramski polet z letalom se je podalo 21 družin. Tekmovalci so razvrščali pakete, preizkušali svojo fizično pripravljenost na vojaškem poligonu ter se preizkusili v vlogi gasilcev in varnostnikov.

Video Festival zabavno letališče 2015


Brnik, 30. 5 .2015