DomovMediji

Slovesnost ob 25-letnici samostojne Slovenije

Ob 25-letnici samostojne Slovenije bomo skupaj z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) in Postajo letališke policije Brnik na letališču pripravili posebno slovesnost. Potekala bo v petek, 24. junija, ob 12. uri pri spomeniku pred stavbo policije. Pomembno obletnico bosta zaznamovala tudi izdaja zbornika in odprtje Muzeja osamosvojitvene vojne na Gorenjskem. 
 
25. julija 2016 bo minilo že četrt stoletja odkar je Slovenija postala samostojna država. Ob tej priložnosti je tako na državni kot tudi na lokalnih ravneh predvidena široka paleta aktivnosti, dogodkov in proslav. Med njimi velja izpostaviti vrsto svečanosti, ki jih je v juniju pripravilo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kranj. Že minuli četrtek (16. 6.) je v avli Mestne občine Kranj potekala predstavitev novonastalega zbornika Vloga teritorialne obrambe Gorenjske v osamosvojitvenih procesih v letih 1990 in 1991. V njem so zbrani zapisi številnih avtorjev, ki vsak na svoj način osvetljujejo vlogo Teritorialne obrambe v desetdnevni osamosvojitveni vojni. Dogajanje na letališču v tistem času sta opisala tudi nekdanji direktor Aerodroma Ljubljana Vinko Može in sedanji svetovalec poslovodstva za tehnično področje Stanislav Bobnar. Ljubljansko letališče je v času osamosvajanja, kot eden najpomembnejših infrastrukturnih objektov, odigralo nadvse pomembno vlogo. Zato, da je bila v tistem času na letališču povzročena le manjša materialna škoda, so bili odgovorni predvsem solidarnost, moč, razumevanje in pripadnost zaposlenih. Ohranitev infrastrukture je bila po ravno zaključeni obnovi terminal še toliko pomembnejša.
 
 
»Dan po razglasitvi osamosvojitve države Slovenije, 26. junija 1991, je Zvezna uprava za kontrolo letenja zaradi 'tehničnih razlogov' ob 13:34 zaprla vsa slovenska letališča. Prav na ta dan smo se dogovarjali o pripravi programa za svečano otvoritev obnovljenega potniškega terminala in zaključevali še zadnja obrtniška dela. Namesto tega je letališče z razširjenimi in moderniziranimi zmogljivostmi čez noč opustelo,« se tedanjih dogodkov spominja nekdanji direktor Vinko Može.
 
Prvo spominsko slovesnost je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kranj pripravilo minulo nedeljo na Jezerskem vrhu. Naslednja svečanost je predvidena v petek, 24. junija 2016, ob 12. uri pred spominskim obeležjem na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana (pred poslopjem policije). Slavnostni govornik bo prvi general Slovenske vojske Janez Slapar, v.d. načelnik RŠTO. Pri izvedbi proslave bodo sodelovali še učenci OŠ Cerklje, glasbeni orkester Slovenske policije, Občina Cerklje, PVD Sever Gorenjska in OZVVS Kranj. Soorganizator dogodka je tudi Aerodrom Ljubljana.
 
V sklopu aktivnosti ob 25. obletnici samostojne Slovenije velja izpostaviti še odprtje Muzeja osamosvojitvene vojne na Gorenjskem, ki je maja svoje prostore dobil v vojašnici Petra Petriča v Kranju. Razstavo si lahko obiskovalci ogledajo vsako sredo med 9. in 12. ter 14. in 17. uro. Med razstavljenimi predmeti je tudi nekaj letaliških eksponatov.
 
Vljudno vabljeni na petkovo svečanost in ogled muzeja!
 
Zg. Brnik, 22. junij 2016