DomovMediji

Natečaj: Odkrivanje ptičjih gnezd v okolici letališča

Aerodrom Ljubljana, ki upravlja z Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana, stalno nadzira in preprečuje navzočnost ptic na letaliških stezi in znotraj ograje letališča. Odpravljanja ptičje nevarnosti smo se lotili s popolnoma novim pristopom. Povezali smo se s Fundacijo Družba znanja in vrednote narave in odpravljanje težav razširili v celostno obravnavo okolja in ohranjanje biodiverzitete.

Leta 2012 smo začeli z izvajanjem dolgoročne ekološke študije, ki ugotavlja stanje bioloških populacij in spremlja učinkovitost ukrepov. Raziskava je pokazala, da na (ne)varnost trkov pri letalskih vzletih in pristankih na ljubljanskem letališču najbolj vplivata kanja in postovka. Raziskovalna dejavnost za trajnostne rešitve in posledični ukrepi so doslej zajeli  predvsem ptičji živelj v neposredni bližini letališča, nova akcija širi krog na gnezda v nekoliko večji oddaljenosti – do 13 km od letališča. Tako bomo prispevali  k boljšemu poznavanju ptičev v okolici in boljšim rešitvam, ki slonijo na naravovarstvenih, trajnostnih zakonitostih.

V ta namen Fundacija Družba znanja in vrednote narave razpisuje akcijo iskanja in označevanja gnezdišč kanje in postovke. Najditelji, ki prijavijo gnezdo kanje ali postovke na območju, označenem na priloženi karti, bodo sodelovali v posebnem nagradnem natečaju. Prva nagrada za največ najdenih gnezd je 100 EUR, ki bo podeljena ob izteku akcije, maja 2017. Druga nagrada je skupni (družinski) izlet v ptičji rezervat ob izlivu Soče. Več o natečaju najdete v nadaljevanju. 

H kanji na obisk! K postovni v goste!

Gnezda čakajo, da jih najdete. www.fundacijadzvn.si

Kje gnezdi kanja in kam leže jajca postovka? Odpravite se v njuno kraljestvo pod Triglavom. V krogu 13 km od Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, med vasmi Javornik, Mekinje in Rakovnik-Zakal, je predvidoma okrog 20 gnezd postovk in kanje. Radi bi, da jim jih pomagate najti. Prijetno opravilo. Vznemirljivo iskanje vas lahko na sprehodu skoz gozd nagradi še z neštetimi spoznanji o jesenski, spomladni in poletni naravi. Če bosta vaša vztrajnost in smisel za orientacijo nagrajena z lepo najdbo, vas čaka še dodatna nagrada na Zavarovalnici Triglav. Najbolj pa vas bo nagradil občutek, da ste s tem pripomogli k prizadevanjem znanstvenikov in Aerodroma Ljubljana ter Zavarovalnice Triglav za ohranjanje biodiverzitete in ravnovesja v naravnem okolju.

Ko zagledate gnezdo kanje, ste uzrli prijazen družinski domek. Zgrajeno iz vej, plevela in drugih primernih materialov, dolgih do 60cm, navadno na skalni polici, v drevesni duplini ali visoko v vejah krošnje živi eden od partnerjev ptičje zveze, ki si je prisegla zvestobo za vse življenje. Izmenjavata se celo pri osnovnih starševskih opravilih: samec včasih vskoči in pognezdi na jajcih, da se gospa lahko usede na kol v ograji ob cesti in si nekoliko uredi svetle perje s svetlimi lisami po prsih in na trebuhu, preden se spet dvigne in razpre lepi vzorec na konicah kril. Gozdne jase, gozdni robovi in gozdovi, prav tako pa travniki in obdelovane površine s posameznimi drevesi so njene soseske.  Ko zaslišite visoko nad sabo značilni »piiiv«, »piiiiv«, dvignite pogled:  gnezdo ne more biti daleč od območja, ki ga ptica zarisuje v svojem letu. Konec aprila in tja do sredine maja ne motite gnezdnega miru, ker takrat valimo mladiče. Tja proti koncu junija boste lahko priče njihovim prvim nerodnim vzletom.

Postovka vas bo sprejela ali pa tudi ne, je namreč precej samotarska. Včasih jo lahko zamenjate s sokoličem, ko se s hitrim mahanjem  drži v zraku, potem pa nenadoma naglo kot puščica šine navzdol po svoj plen. Za lažje razpoznavanje: rjav hrbet, rjava krila s črnimi pikami, ki približno na sredini preidejo v enotno črno barvo. Na svetlih prsih so temne pike, gospe so nekoliko svetlejše in tudi pik imajo več. Pričakujejo vas nedaleč od naseljenih krajev ali kar v naseljih, na mokriščih, barjih, gozdnih robovih in travnikih. Tu meditirajo na kakem kolu, vrhu drevesa ali zgradbe. Podobno kot prijateljica kanja se rada ugnezdi na skalni polici, v drevesni duplini ali visoko v vejah krošnje. In tudi tu prosimo v maju za uvidevnost pri obiskih, ker sedimo na jajcih in čakamo naraščaj.

Na zemljevidu območja (prva slika), označite, kje se nahaja gnezdo in ga pošljite na naslov: Fundacija družba znanja in vrednote narave, Večna pot 111, 1000 Ljubljana. Najdbo lahko posredujete tudi s pomočjo GPS koordinat na elektronski naslov: hrovat.katja4@gmail.com. V obeh primerih navedite tudi svoje osebne podatke: ime, priimek, naslov bivališča, e-mail naslov in telefonsko številko. Za vsa dodatna vprašanja se obrnite na Katjo Hrovat s Fundacije Družba znanja in vrednote narave, prek že omenjenega e-naslova.

Pravila in pogoji nagradnega natečaja

SPONZOR RAZISKOVALNEGA PROJEKTA EKOLOŠKA ŠTUDIJA NA ŠIRŠEM OBMOČJU LETALIŠČA JOŽETA PUČNIKA LJUBLJANA

DONATOR RAZISKOVALNEGA PROJEKTA EKOLOŠKA ŠTUDIJA NA ŠIRŠEM OBMOČJU LETALIŠČA JOŽETA PUČNIKA LJUBLJANA