DomovMediji

50. obletnica največje letalske nesreče v Sloveniji

1. septembra mineva 50 let od največje letalske nesreče v Sloveniji. Leta 1966 je letalo Bristol 175 Britannia, letalske družbe Britannia Airways, zgrešilo vzletno-pristajalno stezo in strmoglavilo 2.300 metrov pred njo. V spomin na dogodek bomo v Aerodromu Ljubljana pripravili spominsko slovesnost, na mestu nesreče pa postavili spominsko obeležje.

Letalo družbe Britannia Airways, ki je bilo z letališča London-Luton namenjeno na Brnik, cilja ni doseglo. Ob 00:47 je strmoglavilo na območju Lahovč, 2.300 metrov pred vzletno-pristajalno stezo. Na letalu je bilo 117 oseb, od tega 110 potnikov in sedem članov posadke. Nesrečo je preživelo 19 ljudi, 98 pa jih je življenje izgubilo. Dve leti po nesreči je bilo izdano uradno obvestilo, ki je razkrilo, da je bil vzrok za nesrečo napačen višinski izračun, zaradi česar je letalo začelo prezgodaj pristajati.


Prikaz prizorišča nesreče (vir: Bine Perič)

Takratni vodja gasilske službe na novem, komaj tri leta starem letališču, danes 86-letni Franc Košnjek, je med spomini na dogodek navedel: »Ravno dobro sem zaspal, ko me je domov poklicala čistilka z letališča in me obvestila o nesreči. Takrat še nisem imel avtomobila, zato sem odhitel v kranjsko poklicno gasilsko enoto, da bi se z njimi peljal na kraj nesreče. Žal sem jih zamudil, zato sem za pot na kraj nesreče vzel vozilo občinske gasilske zveze. Ko sem si ogledal stanje, sem zavpil katere potnike je treba reševati najprej. Večino potnikov smo reševali iz letala. Preživeli so predvsem tisti, ki so sedeli v zadnjem delu letala. Potniki spredaj so bili zelo poškodovani, nekaj jih je tudi zgorelo.«

Med pričevalci nesreče je tudi upokojeni sodelavec Aerodroma Ljubljana Martin Šilar. Takrat je kot mlad fant opravljal dela v prtljažni službi. »Tisto noč sem bil v službi. Čakali smo letalo, a ga ni bilo in precej časa je minilo, preden smo izvedeli, da čakamo zaman, da je strmoglavilo. Ko se je zdanilo, so našo izmeno peljali na kraj nesreče. Bilo je strašno, vse naokrog se je valil dim in smrdelo je po zažganem«, se spominja.


Iz knjige Bineta Periča: Aerodrom Ljubljana - Gasilsko-reševalna služba, 2016

Na mestu nesreče je pred časom že stalo spominsko obeležje. Z namenom, da bi ga našli, so zaposleni iz gasilsko-reševalne ob pomoči vzdrževalne službe, aprila letos očistili že močno zaraščeno mesto nesreče. Nekdanjega obeležja niso našli, zato bo Aerodrom Ljubljana 13. septembra 2016 ob 11. uri, v počastitev preminulim in v trajen spomin na dogodek, pripravil spominsko slovesnost z odkritjem novega spominskega obeležja.

Ob tej priložnosti bo izšla tudi knjiga Bineta Periča, vodje gasilske izmene v Aerodromu Ljubljana, o zgodovini letališke gasilsko-reševalne službe. Na svojo pobudo je pripravil obsežen in dragocen pregled preteklosti gasilsko-reševalne službe na Brniku. Ob raziskovanju preteklosti seveda ni mogel mimo nesreče, ki je zaradi razsežnosti in odmevnosti v knjigi dobila svoje, precej obsežno poglavje.

Brnik, 31. 8. 2016