DomovMediji

Dan na letališču smo začeli s slovenskim zajtrkom

Danes zgodaj zjutraj smo potniki in zaposleni na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana uživali ob slovenskem zajtrku. V sklopu projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga vodi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so ekipe Mercatorja in Aerodroma Ljubljana razdelile 1100 paketov. S tem smo prispevali k ozaveščanju o slovenski tradiciji in podpori domačim dobaviteljem pred Dnevom  slovenske hrane.

Slovenski zajtrk smo delili v jutranji prometni konici, od 5:30 do 10. ure, ko je vzletelo in priletelo 11 letal. Zajtrka so bili deležni tudi vsi zaposleni na letališču, ki so bili to jutro v službi, pa tudi taksisti in drugi vozniki transferjev potnikov, policisti in cariniki ter zaposleni v lokalih na letališču. Večina se je zajtrka s kruhom, mlekom, maslom, sirčkom in jabolkom razveselila in marsikdo je priznal, da ne zajtrkuje dovolj redno.

Cilj delitve slovenskega zajtrka je prispevati k ozaveščanju o pomenu zdravega zajtrka in tudi tako izraziti podporo domačim pridelovalcem in slovenski tradiciji. Vsi sodelujoči v akciji se zavedamo velikega pomena hrane iz lokalnega okolja, ki ima višjo dodano vrednost.

Dan slovenske hrane je tretji petek v novembru, ko poteka akcija Tradicionalni slovenski zajtrk in imajo otroci v osnovnih šolah in vrtcih zajtrk z živili iz lokalnega okolja. Glavni cilj je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena prehranske varnosti, zdravega načina prehranjevanja, ohranjanje čistega in zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane ter spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem in živilskem področju. Projekt podpira Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano s partnerji. V sodelovanju z Mercatorjem smo slovenski zajtrk na letališču omogočili Aerodrom Ljubljana, Ljubljanske mlekarne, Mlekarna Celeia, Evrosad in Pekarna Grosuplje.

Na letališču bomo Dan slovenske hrane, nadgradili z akcijo »Slovenska ponudba«. Cel mesec si bo v letaliških lokalih, restavracijah in trgovinah mogoče privoščiti tradicionalne slovenske jedi in izdelke po promocijskih cenah. 

Brnik, 16. november 2016