DomovMediji

Letališče Ljubljana povezano v Varšavo

Od 2. septembra dalje je Ljubljana povezana tudi z glavnim mestom Poljske. Novo letalsko povezavo skupaj opravljata poljska letalska družba LOT in Adria Airways.

Aerodrom Ljubljana si je za odprtje letalske povezave z Varšavo prizadeval več kot dve leti, saj ocenjuje, da je 50-milijonski poljski trg dovolj velik potencial, da je tovrstna linija lahko rentabilna. Kot izhodišče za pot z letalom v poljsko glavno mesto so potniki do sedaj koristili letališči Dunaj in Muenchen.

Leti v Varšavo se izvajajo štirikrat tedensko (ponedeljek, sreda, petek in nedelja). Dvakrat na teden v Varšavo leti Adria, dvakrat na teden pa LOT. Obe družbi sta članici združenja Star Alliance.

»Med Poljsko in Slovenijo poteka čedalje bolj živahna gospodarska menjava. Po podatkih GZS iz leta 2003 s Poljsko poslovno sodeluje več kot 500 slovenskih podjetij, približno 50 pa jih ima tam odprta svoja predstavništva. Letališče v Varšavi je tudi zelo dobro izhodišče za nadaljevanje letalskih poti v druge države Vzhodne Evrope. Pričakujemo, da te povezave ne bodo koristili le poslovneži, temveč bo nekaj od nje nekaj imel tudi slovenski vhodni turizem, saj je bil del Evrope, kjer leži Slovenija, za Poljake vedno zanimiv. Po naših ocenah bosta LOT in Adria na tej liniji v enem letu prepeljala okoli 12.000 potnikov«, je povedal Zmago Skobir, član uprave Aerodroma Ljubljana, d.d.

Brnik, 4. september 2005